Legea avertizorului de integritate a fost declarată constituțională, sesizarea USR fiind respinsă, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, decizia CCR a fost luată în unanimitate. Legea avertizorului va merge la promulgare.
Legea a fost puterenic contestată de societatea civilă și de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Ea a anunțat că ia în calcul o sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționare a fondurilor europene de statul de drept în România. Modificările aduse legii de către comisia juridică din Camera Deputaților, la propunerea deputatei PSD Laura Vicol, descurajează semnalarea actelor de corupţie şi limitează drepturile avertizorilor de integritate.
Decizia de miercuri este prima decizie importantă după numirea noilor judecători ai CCR, între care Bogdan Licu.
USR a sesizat CCR cu privire la această lege pe motiv că „forma impusă de coaliţia PSD-PNL-UDMR slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR”.
„Parcursul legii nu s-a terminat”
Mai multe ONG-uri i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, după ce Parlamentul a transpus o directivă privind avertizorul de integritate într-o formă despre care au spus că descurajează avertizorii de integritate să semnaleze fapte de corupție sau încălcări ale legii.
Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, că parcursul legii avertizorilor de integritate nu este finalizat, spunând că ”este important să fie o lege bună”, mai ales că transpune o directivă UE.
”Situația e în evoluție. Parcursul legii nu s-a terminat. Acum, la momentul când vorbim, legea e la CCR, după care fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine și atunci voi uza de instrumentele de care dispune președintele. Este important să fie o lege bună, care transpune directiva europeană nu doar în litera, ci și spiritul ei. Orice altă discuție a prematură. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună”, a declarat Klaus Iohannis în conferința de presă de marți.
Kovesi analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță, într-un comunicat dat publicității joi, 30 iunie, că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.
”Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în comunicatul șefei Parchetului European.
Parlamentul a votat, miercuri, 29 iunie, chiar în timpul vizitei vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourova, la București un proiect de lege care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate, criticat puternic de ONG-uri pe motiv ca descurajează semnalarea actelor de corupție și de nerespectare a legii.