Executivul ia în calcul compensarea la pompă a prețului la motorină și benzină, adică cei care vând vor primi de la stat o sumă fixă pe litru.
Hotărârea urmează să fie luată joi, iar decizia va fi anunțată după ședința executivului, în momentul de față existând câteva chestii de detaliu ce mai trebuie stabilit, au precizat surse guvernamentale. Decizia pe care o va lua Guvernul vine pe fondul creșterii foarte mari a prețului la combustibil, cu toate că acesta rămâne în continuare unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, al patrulea cel mai mic preț după Ungaria, Bulgaria și Polonia.
Scăderea TVA nu este o soluţie
Guvernul s-a uitat și la scăderea taxelor aplicate pe carburanți, însă această măsură nu ar avea un efect pe termen lung. Potrivit surselor amintite, scăderea TVA se va pierde în cel mult trei săptămâni-o lună, adică prețurile vor continua să crească și vor acoperi reducerea ce ar avea loc acum dacă s-ar tăia TVA. În același timp, nici renunțarea la accize nu ar fi o soluție, având în vedere că România e la un minim în ceea ce privește reglementările UE.
Soluția Guvernului ar putea fi o compensare oferită pe litrul de combustibil la pompă, direct către cei care vând carburanții. Compensarea, însă, ar urma să intre în vigoare doar pe trei luni – iulie, august, septembrie, potrivit surselor amintite.
Totodată, compensarea prețului de combusitbili va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar guvernul va urma să analizeze după 3 luni cum au evoluat prețurile și dacă au scăzut sau nu.
Guvernul va lua această măsură doar pentru trei luni pentru că nimeni nu poate prognoza acum cum va evolua piața petrolului mai departe de acest orizont pe termen scurt.
În momentul de față, executivul lucrează la mecanismul de compensare și ar exista mai multe variante pentru modul cum ar putea arăta compensarea, spune aceleași surse.
PSD voia o plafonare
Premierul Nicolae Ciucă a avut ieri dimineață o întâlnire cu miniștri și secretari de stat de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, alături de conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței pentru a căuta soluții pentru gestionarea situației prețurilor la carburanți.
PSD insista ieri că soluțiile în cazul prețurilor mari la carburanți sunt introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial.
Potrivit unui comunicat al social-democraților, aceste soluții care ar duce la scăderea prețurilor la benzină și motorină au fost prezentate partenerilor de guvernare.
PNL a replicat însă ca plafonarea preţurilor ar duce la o criză de carburant, pentru că preţurile sunt dictate de piaţă şi nimeni nu va fi de accord să vândă fără profit şi s-ar putea ajunge la o penurie de combustibil.