Un deputat din partea USR critică „măsurile haotice și fără sens” luate de guvern pentru a ajuta oamenii în criza facturilor la energie.
Cristina Prună spune că a ajuns să plătească tarif social la energie electrică, în timp ce unele persoane cu venituri modeste, care se încălzesc consumând energie electrică nu beneficiază de ajutor.
Plafonarea bazată pe consumul de energie din anul precedent a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2022. Potrivit HotNews, deputatul USR spune că a ajuns să primească subvenţie deoarece a consumat anul trecut sub 100 kWh/lună.
„Ce credeți? Primesc până în luna martie 2023 un preț plafonat la 0,68 lei/kWh. Un deputat în Parlamentul României primeşte preț subvenționat de statul român. Această aberație este doar vârful icebergului. O persoană cu venituri modeste, dar care se încălzeşte consumând energie electrică nu va beneficia de sprijin pentru că depăşeşte limita de consum pentru care prețul e plafonat. Noi am propus reducerea TVA-ului la 5% şi eliminarea unor tarife din factură. Aceste măsuri se aplicau pentru toată lumea în mod nediscriminatoriu. Aici am ajuns. Mi-au dat tarif social la factura de energie. Nici măcar nu pot renunța el”, a scris deputata USR.
Impactul estimat pentru măsurile pentru electricitate este de peste 9 miliarde de lei
La electricitate pentru clienții casnici s-a stabilit introducerea unui tarif social 0,68 lei per kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kilowați. Peste 4 milioane de gospodării se încadrează la acest timp de consum.
Alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kw vor beneficia de tariful de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat de guvern la 3,62 miliarde de lei.
Pentru clienții non-casnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, locașuri de cult, ONG-uri etc va fi un tarif unic de 1 leu per kilowatt cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin pentru aceste categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei.
Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%. În total impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este la electricitate de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.
Impactul estimat pentru măsurile pentru gaz este de peste 5 miliarde de lei
Clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi (mc) la gaze naturale vor beneficia de un tarif de 0,31 lei per kilowatt. Impact estimat – 2,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului.
Pentru consumatorii non-casnici (IMM-uri, spitale, școli, grădinițe, primării etc) costul gazului natural va fi de 0,37 lei per kilowatt.
Marii consumatori vor beneficia de scheme separate. Impact estimat – 2.5 miliarde de lei până la sfârșitul anului
Impactul total estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei.
Conform Guvernului, măsurile pentru un an, atât pentru energia electrică, dar si pentru gaze naturale vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde de lei până la finele anului 2022.