Ministrul Educaţiei anunţă schimbări majore în educaţie. Astfel, acesta spune că se va renunţa la mediile semestriale și obligativitatea tezelor, iar profesorii vor avea mult mai multă autonomie la evaluare pe parcursul anului. Măsurile fac parte dintr-un pachet de schimbări mai mari în sistemul de Educație din România.
Ministrul Educației a explicat faptul că, pe parcursul anului, elevii vor fi evaluați mai des de profesori, astfel că o materie care este învățată de elevi 2 ore pe săptămână va avea nevoie de 5 note. ”E în curs de finalizare întâlnirea comisiei pentru dialog social dintre minister și toți partenerii de dialog pentru definitivarea regulamentului de organizare și funcționare în educația preuniversitară ca mâine să avem un ordin de ministru spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunțat ministrul.
Ministrul a făcut precizări și cu privire la primele teste date de elevi la matematică, dar și la chestionarele completate de aceștia.„Astăzi, 30 mai, începând cu ora 08:00 au fost administrate 15 mii de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată pentru clasa a 3, a 5-a și a 6-a. Au fost completate de către copii și 10 mii de chestionare de satisfacție. Două treimi, 3/4 din primii elevi au apreciat pozitiv administrarea acestor teste”, a mai declarat ministrul Educației.
1 miliard de euro pentru reducerea abandonului şcolar
De asemenea, acesta a anunțat un program de 1 miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar. „Programul va avea o finanțare de 1 miliard de euro pentru 5 ani, va fi coordonat de Ministerul Educației și Agriculturii. În total, aceste surse de finanțare vor trebui să genereze 1 miliard de euro astfel încât să avem o extindere semnificativ[ a programului de sprijin pentru reducerea abandonului școlar pentru un număr cât mai mare de elevi. Critieriile vor fi stabilite de Ministerul Educației. Prima rundă din acest program național a realizat deja selecția de peste 1000 de școli”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a făcut declaraţii şi despre vacanţa din februarie a copiilor. ”În ceea ce privește vacanța mobilă de o săptămână din februarie, inspectoratele județene au decis astfel: Sunt 30 de județe care au decis ca vacanța să fie în ultima săptămână, 10 județe în a treia săptămână, iar București și Suceava au decis să fie în a doua săptămână”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu