În timp ce politicienii români sunt indignați de ce cântă publicul la meciuri de hochei și se concentrează cum să dea pomană vouchere pentru mâncare, alte țări din UE primesc sume consistente din PNRR și le folosesc pentru investiții.
Conform listei publicate de defapt.ro, situația se prezintă în felul următor, la nivel european, cu sumele primite pentru programele de reziliență și redresare:
- Italia, 21 de miliarde de euro, din care 10 miliarde granturi și 11 miliarde împrumuturi
- Grecia, 3,6 miliarde de euro, din care 1,71 miliarde granturi (sume nerambursabile) și peste 1,8 miliarde împrumuturi
- Franța, 7,4 miliarde euro, granturi
- Spania, 10 miliarde euro, granturi
- Portugalia, 1,16 miliarde euro, din care 555 de milioane de euro pentru granturi și 609 milioane euro – împrumuturi.
România a primit doar sumele de pre-finanțare pe care le-au primit toate țările europene, atât, nici nu a depus cerere pentru prima tranșă și nu a îndeplinit nici un obiectiv. Spania a îndeplinit deja 13% din obiective, Italia 22%, Franța 10% și Grecia 5%.
Situația generală poate fi urmărită pe site-ul Comisiei Europene care monitorizează evoluția acestui program.
Fostul comisar european Corina Crețu, acum europarlamentar, a criticat, acum câteva zile, ritmul de implementare al PNRR. Europarlamentarul a arătat că deși România are în plan peste 200 de investiții și peste 200 de reforme, până acum nu a realizat primul jalon din PNRR.
„Aşa era şi cu programele operaţionale, tot timpul spuneau: Comisia ne cere, Comisia ne cere. Comisia cere să îndeplineşti ceea ce tu însuţi te-ai angajat să faci. Deci România are planificată îndeplinirea a peste 200 de investiţii, 215 reforme şi nu s-a realizat până acuma niciun jalon de PNRR”, a spus Creţu.