vineri, aprilie 4, 2025
AcasăNaționalRomânia se împrumută la dobânzi record

România se împrumută la dobânzi record

România se împrumută la costuri de aproape 8% pe termen lung, statul luând luni cel mai scump împrumut pe 10 ani cel puțin din 2005 până în prezent, arată datele analizate de Economedia. Potrivit sursei citate, deși costurile de împrumut cresc la nivel mondial, situația este mai gravă pentru România, deoarece țara noastră a intrat în criza Covid și criza geopolitică cu dezechilibre macroeconomice uriașe (deficite mari).

Ministerul Finanțelor este condus de Adrian Câciu, ministru PSD, partid care, atunci când era în opoziție, critica guvernul liberal pentru costurile mari ale împrumuturillor.

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat luni pe 10 ani la un cost mediu de 7,92%, un nivel record al împrumuturilor pe termen lung, conform datelor Băncii Naționale a României analizate de Economedia. Costul este cu 1,43 puncte procentuale mai mare comparativ cu cel la care România s-a împrumutat la licitația din aprilie, arată economiștii Banca Transilvania.

Costuri atât de mari la împrumuturile pe termen lung au mai existat înainte de ultima criză financiară.

Nivelul ridicat al dobânzilor la care se împrumută România este îngrijorător

Nivelul dobânzilor „a la long” reprezintă un indicator al credibilității țării în fața investitorilor, un cost mare și în creștere însemnând că investitorii văd anumite riscuri. Totodată, nivelul ridicat al dobânzilor la care se împrumută România este îngrijorător, în contextul în care țara noastră are de finanțat în acest an un deficit de 5,8% (aproximativ 77 miliarde lei) din Produsul Intern Brut (PIB), fiind singura țară din UE în procedură de deficit excesiv. Per total, România trebuie să împrumute în acest an aproximativ 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. Un cost mai mare al împrumuturilor înseamnă o presiune asupra datoriei publice, în creștere în ultimii ani, și care tocmai a trecut de pragul de 50% din PIB.

România este ţara cu cel mai mare deficit bugetar din PIB din toată Uniunea Europeană și are de asemenea cel mai mare deficit de cont curent din UE, singura țară care a depăşit pragul de 5%. Proximitatea de zona de conflict a exacerbat această mișcare de majorare puternică a costurilor de împrumut în regiunea Europa Centrală și de Est.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
14 ° C
15.6 °
13.9 °
61 %
2.3kmh
12 %
vin
16 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...