Comisia de la Veneția aduce critici dure legii pentru desființarea Secției speciale promovată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, trecută pe repede înainte prin parlament și promulgată în 11 martie de către președintele Klaus Iohannis. Potrivit HotNews, Comisia de la Veneția, sesizată de USR, spune, în punctul de vedere transmis luni, că regretă „graba cu care această lege controversată a trecut prin parlament și a fost promulgată”, înainte ca organismul european să își poată formula opinia.
Comisia recomandă restabilirea competențelor DNA și DIICOT în investigarea presupuselor fapte de corupție săvârșite de procurori și judecători, în contextul în care cele două parchete specializate au fost excluse din această schemă.
„Desființarea Secției Speciale nu ar trebui să fie un obiectiv în sine”
”Comisia de la Veneția regretă graba cu care a fost adoptată această lege controversată privind desființarea SIOJ a trecut prin parlament și a fost promulgată, ceea ce a însemnat că legea a fost adoptată înainte ca Comisia să poată emite avizul său de aviz. Desființarea Secției Speciale nu ar trebui să fie un obiectiv în sine. Obiectivul desființării SIIJ ar trebui să fie acela de a asigura mai multă eficaciență în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor – cea mai importantă, corupția – comise de judecători și procurori.
Este puțin probabil ca o structură de procurori nespecializați la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Înalta Curte de Casație și Justiție și a celor atașate curților de apel este o soluție pentru a efectua investigații privind acuzațiile de corupție ale judecătorilor și procurorilor, mai bună decât structura
actualul parchet specializat DNA. Având în vedere autonomia relativă a DNA și a DIICOT și independența funcțională a acestora, specializarea, experiența și mijloacele tehnice de care dispun, Comisia de la Veneția regretă că, spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat în raportul său 2021, legiuitorul nu a restabilit competențele acestor instituții specializate
parchete specializate.
În consecință, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențele acestor parchete specializate de a investiga și de a urmări penal infracțiunile care intră în sfera lor de competență comise de judecători și procurori”, se arată în punctul de vedere transmis luni.
Lege promulgată de Iohannis
Legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în 11 martie, la câteva ore după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a stabilit că desființarea Secției Speciale în varianta propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este constituțională.
USR i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de desfiinţare a SIIJ propusă de Cătălin Predoiu înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia.