sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăNaționalIohannis: "Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România"

Iohannis: “Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după ce a vizitat tabăra de refugiaţi din vama Siret, că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o catastrofă umanitară. Șeful statului le-a mulțumit românilor și organizațiilor care vin la granițe să îi ajute pe refugiați și a asigurat că niciun cetățean ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România.

„Această situaţie, acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să îşi abandoneze casele, şi mulţi dintre ei ajung şi la noi în România, unde sunt bine primiţi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit tuturor românilor şi organizaţiilor care din prima oră au fost prezente în vămi şi i-au primi aşa cum se cuvine pe refugiaţi. Totodată, șeful statului a precizat că și autoritățile române și-au făcut treaba și au organizat taberele de refugiați și fluxurile din vămi „într-un timp record”.

Klaus Iohannis este însoțit de Raed Arafat, șeful DSU, și Lucian Bode, ministrul Afacerilor de Interne.

România nu se implică în conflictul de la graniţă 

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este luat un calcul un scenariu prin care NATO și, impilict, România, să se implice în conflictul militar din Ucraina.

”Pornim de la scenariul de la care acest conflict nu se va extinde, NATO nu va fi implicat în acest conflict și nici România. Rolul nostru e e de ajuta pe cei care se refugiază, îi vom ajuta și pe cei care au rămas în Ucraina. Suntem într-o relație foarte strânsă cu Moldova și dacă situația umanitară o va cere, vom interveni și acolo. Nu avem date că Republica Moldova va fi amenințată”, a declarat președintele.

Întrebat din nou despre acest subiect, Iohannis a completat: ”Noi nu calculăm un scenariu în care România să fie amenințată sau implicată în conflict. Aici în România suntem acasă, aici e țara noastră și aici rămânem”, a spus președintele.

“Suntem în discuții cu autoritățile din Moldova pentru a-i ajuta și pe ei”

Președintele Klaus Iohannis a avut cuvinte de apreciere pentru organizațiile umanitare și românii care s-au prezentat de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina la graniță pentru a le oferi refugiaților hrană, haine și adăpost.

”Avem o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să-și părăsească casele, să se refugieze. O parte din ei au ajuns în România unde sunt foarte bine primiți. Românii s-au dus imediat în vamă, i-au așteptat cu hrană, cu haine și au continuat aceste acțiuni. Le mulțumesc românilor și organizațiilor umanitare care au fost din primele ore în vămi.

Merită subliniat că și autoritățile și-au făcut datoria. Începând cu forțele MAI, primării, consilii județene, și-au organizat munca, au adus forțe din alte părți și într-un timp record s-au organizat.

Oamenii care sunt refugiați în fața războiului sunt în situații disperate, mulți dintre ei au venit fără nimic. Noi oferim tot ce se poate oferi în aceste situații. Primesc hrană, îmbrăcăminte, se întocmesc acte acolo unde nu sunt cele necesare. E o situație pe care nu și-a dorit-o niciun ucrainean și niciun român dar noi vom încerca să facem față. Niciun ucrainean nicio ucrainean nu va fi refuzat la graniță. Suntem în discuții cu autoritățile din Moldova pentru a-i ajuta și pe ei, acolo e un număr foarte mare de refugiați”, a declarat Iohannis.

El a apreciat faptul că în opinia sa situația ”va dura mult și se va agrava”.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
5.6 ° C
10.6 °
5.6 °
74 %
1.2kmh
84 %
S
8 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...