După Mihai Chirica, primarul Iașului și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași s-a pomenit că a început o urmărire penală pe numele lui.
Alături de numeroasele dosare ale primarului, se înmulţesc problemele penale şi pentru şeful judeţului. Costel Alexe alături de şeful de la Resurse Umane şi de directorul Şcolii Populare de Arte sunt de ieri urmăriţi penal de DNA în cauza detaşării celui din urmă la conducerea şcolii, deşi nu îndeplinea criteriile legale de ocupare a funcţiei. Acest al doilea dosar penal vine pentru Costel Alexe la numai 13 luni după deschiderea primului, „Dosarul Tabla”, în care este cercetat pentru primirea unei mari cantităţi de tablă şi profile metalice de la combinatul siderurgic din Galaţi după o vizită acolo, în calitate de ministru al Mediului.
Procurorii anticorupţie ieşeni au anunţat începerea urmăririi penale în cazul detaşării lui Vlad Baba de la cabinetul preşedintelui CJ Costel Alexe la şefia Şcolii Populare de Artă. Numirea a fost făcută pe 11 noiembrie 2020, la câteva zile după depunerea jurământului şi instalarea lui Alexe la conducerea Consiliului Judeţean. Potrivit anchetatorilor, angajarea lui Baba în corpul de consilieri ai lui Alexe şi detaşarea la Şcoala de Arte s-au făcut în aceeaşi zi. În acest nou dosar, Costel Alexe este cercetat „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, precizează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„Sunt surprins de această calitate, având în vedere că, de la începutul anchetei şi până acum, nu mi-au fost solicitate depoziţii şi nu există vreo implicare oneroasă a mea în acest dosar”, a replicat şeful CJ, tot sub formă scrisă, pe pagina sa de Facebook, alte declaraţii refuzând să facă.
Alexe s-a declarat la dispoziţia organelor de cercetare, arătându-se „primul interesat de clarificarea tuturor acestor acuzaţii într-un timp cât mai scurt”.
În Dosarul „Baba-Alexe” mai apar două nume: Radu-Gabriel Apetrei, şeful Serviciului resurse umane şi salarizare din cadrul CJ, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi, evident, Vlad-Corneliu Baba, la momentul numirii consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinet la preşedintele CJ, detaşat ca manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte, sub aspectul săvârşirii aceleiaşi infracţiuni.
Pe 4 ianuarie anul trecut, Costel Alexe afla tot cu surprindere – după cum menţiona el la acel moment – că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl cercetează pentru că ar fi pretins de la managerul combinatului siderurgic din Galaţi 22 de tone de produse metalice. Tabla şi profilele erau „preţul” pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme. La acea vreme (martie-aprilie 2020), Alexe era ministru al Mediului. Din acest motiv, dosarul a fost trimis de DNA procurorului general.