În plină criză a energiei, președintele PSD, Marcel Ciolacu, recunoaşte că noua lege pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie este „ineficientă, ea neputând fi pusă în aplicare”. Declaraţiile şefului PSD vin în contextul în care, încă de la început, specialiştii au spus că prevederile sunt extrem de greoaie şi nu sunt viabile.
„În primul rând, funcționăm pe o lege propusă de actualul ministru, din punctul meu de vedere ineficientă, ea neputând fi pusă în aplicare, cea cu plafonarea și cu compensarea facturilor. Va trebui cât mai curând să avem o ședință de coaliție și să venim cu alt act normativ, ori prin ordonanță, ori facem ședință extraordinară la Parlament și venim cu el fiindcă atât la persoanele fizice, dar și la companiile românești, fiindcă ele nu mai sunt competitive la aceste prețuri și totul este în lanț.
Am reușit să introducem de la început acel pachet social care are ca destinație aproape 10.000.000 de români și am anticipat într-un fel ce se va întâmpla în luna ianuarie. Eu cred că trebuie făcută o ședință de coaliție, în primul rând cu ministrul Energiei și găsită altă modalitate, mult mai ușoară și mai accesibilă atât companiilor, cât și populației”, a spus Marcel Ciolacu, la Antena 3.
Compensări pentru un procent infim de români
Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), anunța la mijlocul lunii noiembrie că au fost finalizate normele metodologice ale schemei de acordare a compensațiilor pentru facturi și că nu vor exista facturi necompensate.
Luna trecută, însă, conform calculelor realizate de Asociaţia Energia Inteligentă, doar 10% dintre consumatorii de gaze urmau să primească până la aproximativ 150 lei compensare pe lună şi 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună. Reprezentanţii asociaţiei spun că plafonarea se aplică doar dacă preţurile depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul). În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 1 leu/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.
“Apreciem că în cazul a peste 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 1 leu/kWh”, se arată în comunicat.
La gaze, pentru a beneficia de plafonare, preţul trebuie să fie mai mare de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul). “Apreciem că în cazul a peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 0,37 lei/kWh”, spun specialiştii.