Deputații au votat, miercuri cu 285 de voturi pentru și unul împotrivă proiectul de lege care plafonează prețurile la energia electrică și gaz. Proiectul a fost dezbătut în regim de urgență la solicitarea PSD și merge la promulgare la preşedintele Klaus Ioahnnis astfel încât, schemă de ajutor de compensare să fie aprobată până la 1 noiembrie.
Pentru toţi operatorii economici, clienți finali, pentru fiecare loc de consum, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează astfel:
- prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
- prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh
Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat.
Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim 525 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice active va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.
De asemenea pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, prevăzut la art. 6 alin.(1) lit.b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege.
Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu susține că proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţului la energie oferă o protecţie pentru aproape 15 milioane de români, care vor plăţi acelaşi preţ ca anul trecut.
Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, proiectul de lege care aprobă OUG de compensare a creşterii preţurilor la energie merge la promulgare la președintele Klaus Ioahannis.