Transportatorul de gaze din România se teme de dezechilibre în Sistemul Național de Transport şi pune la bătaie un preţ peste recordul mondial din toate timpurile.
Monopolul transportului de gaze din România, Transgaz, a scos la licitație în SICAP (Registrul Electronic al Achizițiilor Publice) un contract sectorial cu o valoare de 477-600 de milioane lei pentru achiziția urgentă a 80-100 de milioane metri cubi (427.000 MWh) de gaze necesare la iarnă. Compania motivează că are nevoie de aceste cantități la dispoziție pentru că sunt semnale că vor exista distorsiuni ale fluxurilor de gaze în lunile din sezonul rece și că piața internă nu poate oferi cantitățile necesare.
Distorsiunile sunt caracterizate de Transgaz astfel: „Dată fiind creșterea prețurilor la gazele naturale în anul 2021, precum și previziunile aferente volumelor de gaze disponibile pentru tranzacționare pe piețele bursiere, există posibilitatea ca în perioada (decembrie-martie) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzacționare să nu ofere răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale. În acest sens este necesară achiziția complementară a serviciilor de echilibrare, pentru asigurarea echilibrării fizice a SNT”, este descrierea achiziției.
Transgaz așteaptă oferte din import, până în 18 noiembrie, adică într-o lună. Livrările ar urma să fie pentru patru luni, cu termen limită 31 martie. Gazele pot veni zilnic, sau cu o periodicitate cerută de companie, punctele de intrare în țară putând fi Isaccea, dinspre Ucraina, Negru Vodă, dinspre Bulgaria, Ungheni, dinspre Basarabia, sau Arad, dinspre Ungaria. În toate cazurile, originea gazului este aceeași: Gazprom, chiar dacă poate fi în proprietatea unor alte firme.
Preț țintă, dar poate fi și cu 30% mai mare
În Caietul de Sarcini al licitației, este precizat că Transgaz are nevoie de 80 de milioane de metri cubi de gaze – 858.000 MWh, dar poate suplimenta cu 25% această cantitate, de unde intervalul de preț oferit. Prețul țintă este de 427 lei/MWh, corespondent mediei tranzacțiilor pe Bursa Română de Mărfuri din perioada 28 septembrie – 7 octombrie, dar Transgaz ar accepta și oferte de preț cu până la 30% mai mari, dacă disponibilitatea livării este imediată, ceea ce face ca prețul țintă să urce la aproape 570 de lei/MWh, adica 120 de euro/MWh.
Este un preț astronomic pentru gaz, gândindu-ne că recordul din toate timpurile, de până acum, pe piețele europene, a fost atins la începutul acestei luni, la bursa de la Londra – 100 de euro mia de metri cubi. În prezent, la Viena, hub-ul de gaze Baumgarten – referința pentru Europa Centrală și de Sud-Est, tranzacțiile futures pentru noiembrie se fac la circa 80-90 de euro/MWh.
Nu este pentru prima dată când Transgaz face achiziții de gaze pentru echilibrarea SNT, dar este pentru prima dată, după mulți ani, când achziția are o valoare atât de mare, pentru o perioadă atât de timp de scurt.
Risc să nu fie gaz la iarnă
Faptul că această iarnă ar putea aduce unele probleme în alimentarea cu gaze a populației, instituțiilor și firmelor din România a tot fost menționat în spațiul public. Prețurile uriașe ale gazului și gradul relativ mic de umplere a depozitelor, nu numai la noi, în toată Europa, a făcut ca pe tot continentul să existe o luptă acerbă pentru securizarea cantităților necesare pentru la iarnă. La noi, marii furnizori au recunoscut că există temeri că nu vom putea avea suficiente gaze, mai ales dacă iarna va fi rece. E.ON și ENGIE au precizat public că au făcut solicitări la Gazprom pentru suplimentarea cantităților, însă au fost întâmpinați de refuzuri. Pe de altă parte, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a precizat, într-o intervenție publică, că Gazprom își onorează toate obligațiile către UE, ba mai mult, este gata să suplimenteze cantitățile livrate.
Depozite mai mici ca anul trecut
România are circa 2,3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, semnificativ mai puțin decât anul trecut, când erau 3,1 miliarde, în aceeași perioadă. „Avem suficiente gaze, nu ar trebuie să avem probleme”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru Economedia.ro. Extracția de gaze a început deja, în ciuda faptului că nu suntem încă în 1 noiembrie, startul oficial al sezonului de extracție. Mai producem local circa 26 milioane de metri cubi zilnic și importăm alți 9 milioane de metri cubi. Istoric, în cele mai reci zile din iarnă, consumul ajunge la 70 de milioane de metri cubi, iar extracția nu poate merge mai mult de 20 de milioane de metri cubi. Restul de 50 de milioane trebuie acoperit de producția curentă și de importuri.