Recent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat “Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală”. Acesta aduce clarificări despre obligaţiile contribuabililor care realizează aceste tipuri de venituri.
Astfel, potrivit ghidului, aceștia trebuie să declare veniturile şi să plătească impozite, taxe, contribuţii şi alte sume la bugetul general consolidat. Veniturile din aceste tipuride venituri sunt considerate ca fiind obţinute din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în țară.
Aceste venituri se declară anual, prin intermediul declaraţiei unice.
Potrivit ziarulfinanciar.ro, persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepţia veniturilor din exploatarea de către moştenitori a drepturilor de proprietate intelectuală, remuneraţiei reprezentând dreptul de suită, remuneraţiei compensatorii pentru copia privată) datorează contribuţia de asigurări sociale, dacă estimează pentru anul curent venituri din activităţi independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II.
Ghidul poate fi vizualizat aici.