Decizia magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, care au dispus plasarea sub cotrol judiciar a celor patru persoane reţinute în cazul jurnaliștilor și a activistului de mediu bătuți crunt într-o pădure din județul Suceava, a stârnit revolta reprezentanţilor Greenpeace.
„Apreciem că este revoltătoare atitudinea Parchetului de pe lângă Judecatoria Vatra Dornei, care desfășoară cercetările doar sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și purtare abuzivă. Este surprinzătoare această optică. În concret, nu vorbim despre un simplu schimb de palme și jigniri. Apreciem că este un caz foarte grav: un grup organizat de aproximativ 20 de bărbați, înarmați cu bâte și topoare au atacat doi jurnaliști și un activist civic în timp ce documentau infracțiuni silvice. Pe unul dintre ei, cu toporul la gât, l-au obligat să se dezbrace, l-au filmat și fotografiat, imagini pe care le-au dat presei și distribuit deja online, toate pentru a-i umili și intimida pe aceștia. Faptele sunt foarte grave, în special pentru că ele au fost instigate de persoane care au calitatea de personal silvic și care, conform statutului personalului silvic (O.U.G 59/2000), sunt investite cu exercițiul autorității publice”, se arată într-o postare făcută pe o reţea de socializare de către reprezentanţii Greenpeace.
Aceştia susţin că cercetările ar trebuie să se realizeze și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare (206), distrugere (art. 253), tâlhărie calificată (art. 234 a) și chiar tortură (art. 282), caz în care s-ar impune ca cercetarea penală să fie efectuată în continuare de Parchetul de pe Lângă Tribunalul Suceava.
„Ne-au atacat cu furci și topoare”
Incidentul a avut loc joi seară într-o pădure din comuna Coșna, județul Suceava, în timp ce doi jurnalişti şi un activist de mediu filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a audiat mai multe persoane în acest caz printre care şi pe proprietarul pădurii, dar și șeful ocolului silvic.
Victimele au ajuns la Spitalul Municipal din Vatra Dornei. „Ne-au atacat cu furci și topoare. Printre atacatori se afla și inginerul silvic și proprietarul pădurii. Nu am putut avea niciun dialog cu ei. Nu strigau decât atât: Vă omor!, Vă omor”, a relatat la Digi24, Mihai Dragolea, unul dintre jurnaliștii bătuți.
Acesta a subliniat că i se pare de neconceput ca în 2021 să i se poată întâmpla așa ceva. „Să fii atacat cu furci și topoare în 2021, ca în 1600, chiar nu este o realitate pe care ar trebui să o avem și nici măcar să o putem înțelege”, a comentat acesta.
Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse.