spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeNaționalCodul Fiscal actualizat pentru corelarea cu legislația europeană

Codul Fiscal actualizat pentru corelarea cu legislația europeană

Guvernul a aprobat propunerea de modificare şi completare a legii privind Codul Fiscal prin care actualizează Codul Fiscal pentru a transpune legislaţia europeană în domeniu, a anunţat, luni, Ministerul Finanţelor (MF).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Executivul a aprobat astăzi, 30 august 2021, propunerea de modificare şi completare a Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, la capitolele impozitul pe profit, impozitul pe venit pentru rezidenţi şi nerezidenţi, contribuţii sociale obligatorii, precum şi o serie de clarificări necesare în domeniul taxei pe valoarea adaugată referitoare la comerţul electronic”, se arată în comunicatul instituției.

Potrivit MF, măsurile legate de impozitul pe profit vizează: regimul fiscal al dividendelor primite de persoane juridice române din statele membre ale UE prin transpunerea Directivei 2011/96/UE privind regimul fiscal comun care se aplica societăţilor-mama şi filialelor acestora din diferite state membre; modificarea regimului fiscal aplicabil ajustărilor pentru deprecierea creanţelor, în sensul majorării limitei de deducere de la 30% la 50%, de la 1 ianuarie 2022; reformularea prevederilor actuale ale art. 403 din Codul Fiscal în ceea ce priveşte transpunerea unor prevederi referitoare la „impozitarea la ieşire” din Directiva 2016/1164/UE, dar și modificarea prevederilor referitoare la impozitarea dividendelor distribuite şi neplătite până la sfârşitul anului respectiv în care s-a aprobat distribuirea acestora.

Modificări în domeniul impozitului pe venit și contribuțiilor sociale

În domeniul impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii au fost adoptate următoarele modificări: includerea în veniturile din activităţi agricole stabilite pe baza normelor de venit a unor soiuri de plante necesare pentru furajarea animalelor; reglementarea posibilităţii angajatorului rezident fiscal român sau a angajatorului care nu este rezident fiscal român şi care intra sub incidenţa legislaţiei europene în domeniul securităţii sociale de a opta pentru calculul, reţinerea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale obligatorii în cazul persoanelor fizice care obţin venituri de natură salarială reprezentând avantaje în bani şi/sau în natură de la terţi care nu sunt rezidenţi fiscali români.

MF precizează că este clarificată situaţia contribuabililor care într-un an fiscal au realizat venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de peste 5 camere, situate în locuinţe proprietate personală, indiferent de numărul de locuinţe în care sunt situate acestea, în sensul în care se propune ca obligaţia de a determina venitul net anual în sistem real şi de a completa Registrul de evidenţă fiscală să fie instituită pentru anul fiscal următor.

Clarificări cu privire la impozitarea dividentelor

De asemenea, au fost adoptate clarificări referitoare la impozitarea dividendelor distribuite persoanelor fizice, care nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora; clarificarea modalităţii de determinare a impozitului datorat în cazul veniturilor din jocuri de noroc, precum cazinouri, cluburi de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 lei; reglementarea la nivelul legislaţiei primare a posibilităţii depunerii de către contribuabil a formularului 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat” la entităţile non-profit/unităţile de cult şi clarificarea modului de utilizare a acestor sume de către beneficiar. Entitatea nonprofit/unitatea de cult are obligaţia de a-i transmite prin mijloace electronice organului fiscal competent un formular prin care centralizează cererile primite de la contribuabili în conformitate cu procedura stabilită prin ordin al preşedintelui ANAF, potrivit agerpres.ro.

În ceea ce priveşte impozitul pe veniturile nerezidenţilor măsurile vizează: reglementări privind dividendele distribuite trimestrial şi neplătite pâna la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea; scutirea de impozit a dividendelor platite unui rezident dintr-un stat UE de către persoana juridică rezidenta în România care nu este supusa impozitului pe profit, ci substitutului sau; scutirea de impozit a dividendelor plătite unei persoane juridice rezidente într-un stat membru al Spaţiului Economic European, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, pentru a se asigura acelaşi tratament fiscal aplicabil dividendelor plătite între persoane juridice române; certificatele de rezidenţa fiscală se pot depune prin Spaţiul Privat Virtual şi se acceptă în copie conformă cu originalul. Declaraţia 207 se depune şi când impozitul datorat de nerezident este suportat de către plătitorul de venit.

Modificări în domeniul TVA

În domeniul TVA au fost realizate următoarele modificări: efectuarea anumitor corelări de ordin tehnic în contextul aplicării noilor reguli privind TVA în domeniul comerţului electronic; reglementarea posibilităţii ca anumite persoane impozabile sa nu mai fie excluse de la aplicarea regimului special al ghişeului unic pentru TVA, în contextul scrisorii de punere în întârziere în Cauza 2020/4142; transpunerea în legislaţia naţionala a prevederilor Directivei (UE) 2021/1159 în ceea ce priveşte scutirile temporare aplicate importurilor şi anumitor livrări de bunuri sau prestări de servicii, ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Potrivit MF în domeniul impozitelor şi taxelor locale au fost introduse următoarele prevederi: clarificări privind acordarea scutirii de la plata impozitului pe clădiri/teren pentru clădirile folosite ca domiciliu şi terenurile aferente acestora, aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor participante la acţiuni militare, misiuni şi operaţiuni pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestora, familiei acestora şi urmaşilor celui decedat; clarificarea categoriilor de persoane persecutate politic de regimul comunist care beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe clădiri/teren/mijloace de transport; simplificarea modului de calcul al impozitului pe clădiri în cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice.

Totodată, MF precizează că au fost introduse clarificări în ceea ce priveşte creşterea autonomiei locale, în sensul ca autorităţile publice locale hotărăsc acordarea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport pentru participanţii la Revoluţia din Decembrie 1989; clarificări privind depunerea în format electronic la organul fiscal a actelor de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport, întocmite în forma electronică şi semnate cu semnătura electronică calificata; clarificarea modului de calcul al impozitului pe spectacole, în sensul precizării că în baza de impozitare nu se cuprinde TVA-ul.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...