Acordul semnat marți seară de liderii coaliției, în urma crizei declanșate de revocarea fostului ministru al Sănătății, prevede că membrii guvernului nu vor mai avea „poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului”.
Documentul, care se numește „Act adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020”, stabilește, de asemenea, că, înainte de a mai revoca un ministru, șeful guvernului va informa partidul care a propus ministrul respectiv, iar propunerea va fi dezbătută în coaliție.
Coaliția va avea de acum ședințe în fiecare luni, „pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare”.
În privința colaborării în Parlament, acordul introduce posibilitatea ca, pe anumite teme care nu sunt în programul de guvernare, partidele coaliției pot iniția discuții și cu alte partide.
„În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative”, se arată în textul documentului.