Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample. Reproșurile vin după ce ministrul Justiției a inițiat proiectul fără ca acesta să fie prezentat liderilor PNL și UDMR. Surse politice susțin că decizia ministrului i-a nemulțumit pe liberali, care se plâng că miniștrii USR PLUS sunt „într-o campanie de imagine proprie”.
„Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor justiţiei cât şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală”, i-a reproșat public Ludovic Orban, ministrului Justiției Stelian Ion.
„Cei din USR PLUS nu înțeleg cum să guverneze în coaliție”
Surse politice susțin că decizia ministrului de a iniția și de a trimite către CSM proiectele de modificare a legilor justiției, fără o consultare în coaliția de guvernare i-a nemulțumit pe liderii PNL.
„Cei din USR PLUS nu înțeleg cum să guverneze în coaliție, ei sunt în continuare într-o campanie de imagine proprie”, le reproșează liberalii partenerilor de guvernare.
Stelian Ion a trimis, în urmă cu o săptămână, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiţiei.
Întrebat Ludovic Orban dacă la nivelul coaliţiei există o problemă de comunicare cu ministrul Justiţiei, acesta a declarat că „este firesc” să existe mai întâi o consultare în coaliție. „Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi”, a spus Orban.
Una dintre modificări se referă la procedura de numire a procurorilor șefi
Potrivit proiectelor de modificare a legilor justiției, trimise de ministru către CSM, una dintre cele mai importante modificări se referă la procedura de numire a procurorilor șefi. Astfel, ministrul Justiției înaintează CSM propunerile pentru funcțiile de conducere de la parchetul general, DNA și DIICOT, iar în cazul unui aviz negativ, ministrul nu mai poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă. Procedura de selecție se reia de la zero, iar ministrul nu mai poate propune aceeași persoană care a fost avizată negativ. Mandatele procurorilor șefi vor fi de patru ani, față de trei, iar revocarea din funcție va fi făcută la propunerea ministrului cu acordul secției de profil din CSM.
„Este un pachet legislativ construit cu migală în decursul timpului, nu a fost făcut pe grabă. De asemenea, consultarea publică a fost una consistentă”, declara ministrul Justiției, după finalizarea proiectelor legislative. Acestea ar urma să fie trimise Parlamentului în această lună, după avizul CSM.