Curtea Militară de Apel București a dispus, sâmbătă, arestul preventiv pentru 30 de zile, pentru inculpatul Iulian Cristian Gherghe, general în rezervă, pentru delapidare.
Cunoscut în lumea serviciilor secrete, Gherghe a ocupat până în urmă cu doi ani funcția de director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). Din această postură, el a sustras din fondurile de criză de război ale instituției peste 179.400 de dolari, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri.
Timp de un an a ținut banii într-un seif, iar apoi s-a folosit de ei pentru a-și cumpăra un teren în Corbeanca, pentru a-și construi o casă.
Purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel, judecătorul George Dorel Matei, a confirmat pentru G4Media că Generalul (r) Iulian Gherghe a fost arestat pentru 30 de zile. Procurorii militari l-au reținut vineri, iar sâmbătă s-a dispus arestul prevenitv.
Conform informațiilor G4Media, Gherghe și-ar fi recunoscut în parte vina, motivând că a luat banii cu titlu de „împrumut”. El ar fi reușit să restituie o parte din bani.
Decretul privind trecerea în rezervă a generalului Iulian Gherghe a fost semnat în urmă cu o lună, de președintele Klaus Iohannis.
Bani sustraşi cu o ştampilă pentru felicitări
Judecătorul Curții Militare de Apel București, George Matei – cel care l-a arestat pe generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, atrage atenția în decizia de arestare asupra vulnerabilităților evidente ale acestui serviciu secret din comunitatea NATO de informații.
Judecătorul a explicat cum a reușit locțiitorul șefului DGIA să delapideze banii. Generalul Gherghe a recunoscut că, pe 27 noiembrie 2018, a retras cei peste 179.000 de dolari din contul de la BCR al DGIA unde se aflau fondurile instituției pentru situații de criză și război: peste 1.267.000 de dolari.
Generalul a falsificat declarația de plată externă „aplicând fără drept pe acest înscris ștampila unității și contrafăcând semnătura comandantului gl. Hapău Marian, prin aplicarea unei ștampile cu semnătura acestei persoane”.
Generalul a recunoscut că a dus banii la birou unde i-a ținut într-un seif timp de un an, apoi și-a cumpărat cu ei un teren în Corbeanca pe care și-a construit o casă. Generalul Gherghe a arătat că a restituit 80% din prejudiciu din momentul în care a început ancheta internă în cadrul DGIA și s-a pensionat, adică în urmă cu o lună.
Judecătorul militar a remarcat îndrăzneala generalului Gherghe „ieșită din comun egalată poate doar de lipsa oricăror elemente de control în cadrul instituției, neglijență deosebită și posibilă intenție indirectă de sprijin din partea unor persoane din cadrul DGIA”.
Ştampila ce purta semnătura directorului general Marian Hapău, care a fost folosită de Gherghe la retragerea banilor, fusese confecționată cu știința acestuia, dar nu a fost confecționată pentru utilizare pe documente, ci numai pentru a fi aplicată pe felicitări, fiind o semnătură diferită de cea oficială.