Preşedintele Partidului Naţional Liberal Ludovic Orban afirmă, referitor la scandalul de la Apele Române Iaşi, unde directorul, cu funcţie de conducere în PNL la nivel local, se recomandă drept „un animal politic care va ajunge cel puţin ministru”, că el are putere de decizie la nivel central şi că nu poate şti ce se întâmplă „în câte un colţ de ţară”, unde numirile în funcţii din instituţii publice „sunt prezentate deformat”.
Orban spune că chelneriţa angajată ca inginer la Administraţia Bazinale de Apă Prut-Bârlad a absolvit o facultate şi că, studentă fiind, a lucrat ca să se poată întreţine. De asemenea, a precizat că el a fost extrem de exigent în selectarea oamenilor pe care i-a susţinut în funcţii publice
Întrebat sâmbătă de către jurnalişti ce informaţii mai are despre directorul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi, care se recomandă subordonaţilor ca „un animal politic care va ajunge cel puţin ministru”, preşedintele PNL, Ludovic Orban susţine că aşteaptă rezultatele anchetelor deschise în acea instituţie.
„În ceea ce mă priveşte pe mine, eu am fost extrem de exigent în selectarea oamenilor pe care i-am susţinut în funcţii publice. Evident că posibilitatea mea de influenţare a numirii este la nivel naţional, că eu conduc partidul la nivel naţional, nu pot să ştiu în fiecare localitate ce se întâmplă. Faptul că mai apare în câte un colţ de ţară câte o numire care este prezentată într-un mod deformat – aicea daţi-mi voie să vă spun: persoana care este prezentată ca şi chelneriţa de la Apele Române de fapt a terminat o facultate. În facultate a trebuit să muncească. În Statele Unite jumătate din studenţi muncesc, ca să poată să se întreţină pe perioada studiilor. Şi la noi sunt oameni din familii mai sărace care nu au posibilitatea părinţii lor să îi ţină la studii şi care trebuie să muncească. Că se duc chelneri sau se duc în altă activitate pentru a putea să obţină veniturile necesare pentru susţinerea studiilor, eu zic că este de lăudat, nu este de condamnat”, a afirmat Ludovic Orban sâmbătă după amiază, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva.
El a adăugat că îşi doreşte ca PNL să fie „apreciat” după cei care deţin funcţii publice, cum ar fi preşedintele, premierul, miniştrii ori primarii PNL.
Angajarea inginerei de la Master Club s-a lăsat cu anchete DNA
O fostă chelneriţă la un bar din Iaşi a fost angajată la Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad, la departamentul care se ocupă de apărarea inundaţiilor, fără a avea o minimă pregătire în domeniu, a dezvăluit la începtul lunii februarie recorder.ro.
Un inginer din instituţie a povestit reporterilor ceea ce se întâmplă, dând ca exemplu situaţia Simonei Iancu, angajată la ABA Prut-Bârlad, fără să ştie să deschidă măcar un calculator: „I-au explicat că trebuie să dea enter, domnişoara a apăsat pe ecranul calculatorului. A văzut că nu s-a deschis a mai insistat o dată, tot nu s-a deschis. Colegii au întrebat: Totuşi, nu aţi mai lucrat după terminarea facultăţii? Ba da, am lucrat cinci ani la Master. Oh, super, cinci ani, dar totuşi nu-i cam mult la master? Ah, da, dar la Master Club. Lucrase la un club care se numea Master. Şi avea abilităţi pentru case de marcat, atunci când apeşi pe ecranul casei de marcat”.
După ce scandalul a luat amploare, iar prim-ministrul a trimis Corpul de Control la instituţie, fosta chelneriţă care fusese angajată la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a demisionat, iar postul inginerului care s-a opus angajărilor politice şi a vorbit cu jurnaliştii a fost desfiinţat, acesta fiind lăsat să plece după o experienţă de 25 de ani. Singurul care a rămas în funcţie a fost directorul Petru Avram, vicepreşedntele PNL Iaşi. Ulterior, instituţia a fost vizată de percheziţii DNA.