Guvernul este așteptat să adopte în ședința de miercuri ordonanța de urgență promisă de premierul Cîțu privind unele măsuri bugetare, dar aceasta nu o să prevadă eliminarea sporurilor bugetarilor, așa cum s-a acreditat în spațiul public chiar de către premier și liderii Coaliției.
Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că s-a decis amânarea unei decizii în privința sporurilor pentru că este nevoie de o analiză a impactului pe care îl va avea tăierea acestora asupra salariilor bugetarilor fără funcții de execuție. O decizie va fi luată peste câteva luni, posibil printr-un proiect de lege care să modifice din nou Legea salarizării.
Ordonanța de urgență care va fi adoptată miercuri prevede doar eliminarea sporului Covid de 30% din salariu pe care îl primesc angajații prefecturilor, eliminarea tichetelor de vacanță pe anul 2021, reducerea subvențiilor pentru transportul studenților – nu eliminarea acestora, ci o reducere cu 50%, ca urmare a protestelor organizaţiilor studenţeşti.
Totodată, prin același act normativ se va îngheța punctul de pensie până la 1 ianuarie 2022. Pensiile nu vor crește anul acesta, în ciuda opoziției UDMR în cadrul Coaliției.
Ludovic Orban, președintele PNL, a anunţat de altfel luni, după ședința liderilor Coaliției, că nu vor crește pensiile până la 1 ianuarie 2022. Tot el a anunțat și că este nevoie de modificarea legii salarizării pentru a se putea renunța la sporurile bugetarilor.
Liderii Coaliției au mandatat-o pe Raluca Turcan, ministrul Muncii, să realizeze până la 1 martie o analiză a impactului acestor sporuri asupra salariilor bugetarilor, pentru că, după discuțiile în cadrul guvernului, s-a ajuns la concluzia că este posibil ca prin eliminarea globală a sporurilor să aibă de suferit bugetarii fără funcții de execuție din anumite sectoare de activitate, în timp ce alții să fie favorizați.