marți, aprilie 1, 2025
AcasăNațional1.205 de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost risipite

1.205 de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost risipite

1.205 de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost irosite de la începutul campaniei de vaccinare în România și până pe 21 ianuarie. Cele mai multe pierderi s-au înregistrat în județul Cluj.

„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0,29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greșită și devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului, atât înainte, cât și după reconstituire”, a precizat, la solicitarea HotNews.ro, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Cele mai multe doze irosite au fost la Cluj, respectiv 295 (24,5%), București – 202 (16,8%), Iași – 195 (16,2%) și Hunedoara – 108 (9%).

Potrivit sursei citate, pentru implementarea programelor naționale de sănătate finanțate din bugetul Ministerului Sănătății sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi și altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate. În cazul vaccinului împotriva Covid-19 „Comirnaty” / Pfizer BioNTechi pierderea admisă e de 10% (maxim acceptată).

Pentru evitarea pierderilor de vaccin, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 recomandă estimarea corectă a necesarului de doze pentru centrul de vaccinare pe o perioadă de circa trei zile și respectarea programărilor.

Atunci când, spre sfârșitul programului, rămân flacoane neutilizate, în funcție de numărul de persoane din lista de programare se va decide reconstituirea sau nu a flaconului multidoză. De asemenea, coordonatorul centrului de vaccinare poate opta ca, înainte de finalizarea programului, să mobilizeze alte persoane programate în zilele următoare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.1 ° C
11.1 °
10.5 °
93 %
2.7kmh
100 %
mar
16 °
mie
8 °
J
8 °
vin
10 °
S
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...