Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat ieri primul vaccin împotriva Covid-19 care ar urma să fie folosit în Uniunea Europeană, inclusiv în România, cel produs de Pfizer-BioNTech, informează AFP.
Marea Britanie a fost prima țară din lume care a aprobat utilizarea vaccinului celor două companii în regim de urgență la 3 decembrie, aceasta fiind urmată apoi de Canada în 9 decembrie și de Administrația pentru Medicamente din Statele Unite în 11 decembrie.
EMA a afirmat anterior că intenționează să finalizeze revizuirea datelor privind vaccinul Pfizer/BioNTech până la finalul anului și cele pentru vaccinul dezvoltat de Moderna până la începutul lui ianuarie.
Comisia Europeană va avea ultimul cuvânt în ce privește aprobarea vaccinului, însă aceasta urmează de regulă recomandările EMA.
Astfel, începând de astăzi, statele membre UE pot începe imunizarea populației. România așteaptă primele 10.000 de doze în câteva zile, astfel încât personalul medical din unitățile de primă linie să fie vaccinat începând cu 27 decembrie.
EMA a acordat o autorizare condiționată a vaccinului numit Comirnaty, dezvoltat de BioNTech and Pfizer, pentru persoanele de peste 16 ani, potrivit comunicatului oficial.
Agenția Europeană a Medicamentului a devansat pentru ziua de ieri decizia de evaluare a vaccinului în urma presiunii publice, ţinând cont că termenul iniţial era 29 noiembrie.
Avem tot pentru a demara imunizările pe 27 decembrie
Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, ieri, că autorităţile au făcut pregătirile necesare pentru a putea demara campania de vaccinare anti-COVID începând cu data de 27 decembrie şi i-a îndemnat pe toţi cetăţenii să aibă încredere în acest demers, relatează Agerpres.
„Avem tot ce ne trebuie astfel încât să putem să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie. Şi, folosesc acest prilej, pentru a-i îndemna pe toţi cetăţenii ţării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituţiile statului şi în toate demersurile care au fost întreprinse, astfel încât să putem să avem o campanie coerentă şi eficientă”, a afirmat premierul interimar.
El a participat, alături de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, la inaugurarea Punctului mobil de colectare de plasmă convalescentă de la Spitalul de Urgenţă ‘Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, realizat în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională.
Ciucă i-a felicitat pe cei implicaţi în acest proiect, subliniind că iniţiativa este benefică în ansamblul măsurilor luate în lupta contra virusului SARS-CoV-2.
Pe 26 decembrie, România urmează să primească prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi distribuite la cele 10 spitale din ţară de linia I destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Următoarea tranşă de 600.000 de vaccinuri ar trebui să vină începând din ianuarie.