Președintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că mai este nevoie de „cel puțin încă o rundă de consultări” pentru desemnarea unei propuneri de premier. În ce privește alegerile din 6 decembrie, în condițiile în care Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele finale, noul Parlament va fi convocat luni, 21 decembrie, a adăugat Klaus Iohannis.
„Am avut astăzi (ieri, n.r.) o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”, a spus șeful statului, într-o scurtă declarație de presă.
Prima rundă a consultărilor dintre președintele Klaus Iohannis și partidele reprezentate în noul Parlament s-au încheiat ieri, șeful statului primind trei propuneri de prim-ministru: Alexandru Rafila, din partea PSD, Florin Cîțu, din partea PNL, și Dacian Cioloș, din partea USR PLUS.
Social-democrații, care au fost chemați primii la Palatul Cotroceni, în virtutea faptului că au obținut cel mai mare număr de voturi, i-au propus președintelui formarea unui guvern de uniune națională, în care să fie reprezentate toate partidele din Parlament și care să fie condus de Alexandru Rafila.
PSD, exclus din calcule
Liberalii, în schimb, au spus că nu acceptă nicio soluție care să includă și PSD și s-au dus în fața președintelui cu două propuneri: Florin Cîțu să fie premierul unei coaliții de centru-dreapta formată din PNL, USR PLUS și UDMR, iar Ludovic Orban să fie președintele Camerei Deputaților.
La rândul lor, cei de la USR au precizat că nu sunt de acord ca liberalii să aibă atât șefia guvernului, cât și președinția Camerei Deputaților și i-au spus președintelui Iohannis că, dacă Orban ține la acea funcție, atunci propunerea lor pentru poziția de prim-ministru este Dacian Cioloș. De asemenea, și USR PLUS au respins orice variantă care să includă PSD.
Reprezentanţii AUR au întârziat după ce au greşit intrarea
Cei de la AUR l-au propus premier pe Călin Georgescu și au spus că nu vor face parte din nicio formulă de guvernare. Ei au întârziat zece minute la întâlnirea cu președintele Iohannis, iar avocata Șoșoacă, membră a delegației, și-a dat masca jos în fața șefului statului.
La rândul ei, avocata Diana Șoșoacă a spus că delegația a întârziat la discuții pentru că s-a plimbat, „ca să se relaxeze”.
„Ne-am plimbat. A fost o plimbare de relaxare înainte de a intra la niște consultări care sunt mai mult protocolare. Nimeni nu cred că ia în considerare ce se spune”, a afirmat ea, însă adevărul este că liderii AUR au venit pe jos şi au confundat intrarea la Palatul Cotroceni, întârziind astfel la consultări.
UDMR nu a propus premier
Nu în ultimul rând, cei de la UDMR s-au exprimat, de asemenea, pentru o coaliție alături de PNL și USR PLUS. „Asta ar însemna o majoritate solidă, nu constituţională (…), dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că cel mai important lucru este un program pe care se poate construi o viitoare guvernare. „Dacă nu se ajunge la o concluzie la a doua rundă de negocieri vom propune un nume de premier. Nu am vrut să creștem zgomotul de fond și să aruncăm și noi un nume”, a mai spus liderul Uniunii.