spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeNaționalPeste 39.000 de români din diaspora au optat pentru vot prin corespondenţă....

Peste 39.000 de români din diaspora au optat pentru vot prin corespondenţă. Joi, ultimul termen de primire a plicurilor

Joi este ultimul termen până la care plicurile cu votul românilor din străinătate trebuie să ajungă la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular. Cele care vor veni după această dată vor fi considerate nule.
Un număr de 39.244 de români stabiliţi în peste 100 de ţări au optat pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Marea Britanie, pe primul loc la cereri pentru votul prin corespondenţă

Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondenţă au venit de la românii din Marea Britanie – 9.226, Germania – 5.773, Italia – 3.378, Spania – 3.338, Franţa – 2.769. Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda.
Un număr de 737.828 de cetăţeni români cu drept de vot cu domiciliul în străinătate (inclusiv cei care vor împlini 18 ani pe 6 decembrie) sunt înscrişi în Registrul electoral, potrivit unei informări a AEP din 18 septembrie.
Pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie au fost tipărite 71.016 buletine de vot – 35.508 pentru Senat şi 35.508 pentru Camera Deputaţilor.

Plicul trebuie sa ajungă la destinaţie până pe 3 decembrie

Potrivit legislaţiei în vigoare, plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie.
Alegătorii trebuie să se asigure că expediază plicul exterior cu votul cu suficient timp înainte pentru ca acesta să ajungă în România sau la sediul misiunii diplomatice cel mai târziu la data de 3 decembrie (ora 24,00, ora locală). Plicurile care vor ajunge după acest termen vor fi anulate fără a mai fi deschise, iar voturile nu vor fi luate în considerare.
Alegătorii români care au optat pentru votul prin corespondenţă au primit la adresa indicată materialele necesare exercitării dreptului electoral. Fiecare a trebuit să lipească pe buletinele de vot – pentru Cameră şi Senat – autocolantele cu menţiunea ”Votat”, în patrulaterele corespunzând opţiunilor fiecăruia. Cele două buletine trebuiau introduse în plicul interior, care se sigila.

Semnătura olografă obligatorie pe certificatul de alegător

Totodată, aceştia trebuiau să completeze, să dateze şi să semneze olograf certificatul de alegător. Plicul interior şi certificatul de alegător erau introduse în plicul exterior şi sigilate. Pe plicul exterior se lipea autocolantul cu adresa Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară şi autocolantul pe care sunt imprimate menţiunile ”PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion”.
Ca modalităţi de transmitere, plicul exterior se putea depune la orice oficiu poştal sau în orice cutie poştală. Puteau fi utilizate şi servicii private de curierat rapid, în acest caz cheltuielile fiind suportate de alegător. Plicul putea fi depus şi personal la sediul misiunii diplomatice din zona în care alegătorul locuieşte sau se află, caz în care alegătorul a primit o dovadă scrisă în acest sens.

Notificare primită prin e-mail

Dacă plicul exterior trimis de alegător va ajunge în termenul prevăzut de lege la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, acesta va primi o notificare în acest sens de la Autoritatea Electorală Permanentă, pe email, după data de 3 decembrie, prin care i se va comunica faptul că documentele trimise au fost recepţionate şi că şi-a exercitat dreptul de vot. Dacă alegătorul nu primeşte de la AEP o astfel de informare, acesta va putea vota la orice secţie organizată în străinătate.
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

VICTORIE în ultima secundă! Botoșani bate campioana la -4 grade (video)

FC Botoșani a depăsit campioana FCSB în restanța etapei a patra. Mitrov înscrie un gol superb în minutul 90+8 din lovitură libera și aduce o...

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

VICTORIE în ultima secundă! Botoșani bate campioana la -4 grade (video)

FC Botoșani a depăsit campioana FCSB în restanța etapei a patra. Mitrov înscrie un gol superb în minutul 90+8 din lovitură libera și aduce o...

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

VICTORIE în ultima secundă! Botoșani bate campioana la -4 grade (video)

FC Botoșani a depăsit campioana FCSB în restanța etapei a patra. Mitrov înscrie un gol superb în minutul 90+8 din lovitură libera și aduce o...

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...