Acuzaţiile de luare de mită imputate încă din 2015 medicului infecţionist Carmen Dorobăţ au fost confirmate definitiv de un complet de judecători de la Curtea de Apel Iaşi.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de luare şi complicitate la luare de mită. Spre deosebire de prima instanţă, care stabilea în 2019 că Dorobăţ a primit mită direct de la 55 de studenţi şi a fost complice la primirea de către soţ a unor foloase necuvenite de la 67 de studenţi, judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au înlăturat, potrivit unor surse judiciare, presupusele şpăgi primite de la doi studenţi. 110 studenţi, aşadar, a considerat Curtea de Apel, au oferit mită soţilor Dorobăţ, în anii 2014-2015, suma totală de 12.200 de euro, care a fost confiscată.
Marea diferenţă faţă de sentinţa primei instanţe este pedeapsa complementară şi cea accesorie stabilită. În 2019, Tribunalul îi interzicea lui Dorobăţ “dreptul de a exercita funcţia de cadru didactic în sistemul public din România şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”. Ieri, Curtea de Apel Iaşi a modificat pedeapsa complementară şi i-a interzis medicului “dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat” pe o perioadă de cinci ani. Soţul infecţionistei, Gheorghe Dorobăţ, care a fost condamnat tot ieri la 2 ani şi 3 luni de închisoare rămas, definitiv, cu interdicţia de a ocupa funcţii de conducere publice.
Carmen Dorobăţ a avut o reacţie publică laconică pe subiectul condamnării de ieri: “Am luat act de decizia justiţiei, sigur, cu tristeţe. Cu aceeaşi sinceritate voi sta la dispoziţia pacienţilor ca şi până acum, cu aceeaşi implicare, în momentele acestea de pandemie”.
Conform deciziei primei instanţe, însuşită aparent aproape în totalitate de instanţa de control judiciar, probele cele mai importante din acest dosar au fost declaraţiile a zeci de studenţi care a precizat în instanţă că ar fi dat mită. Unii au catalogat oferirea de foloase necuvenite pentru promovarea exemenelor ca fiind „o cutumă”.
Judecătorul care i-a condamnat pe soţii Dorobăţ susţine că probele de la dosar „confirmă fără dubiu” săvârşirea faptelor de către cei doi doctori. Magistratul pune accent pe faptul că doctoriţa Dorobăţ nu a comunicat rezultatele probelor practice susţinute de elevi dintr-un interes obscur, respectiv pentru a primi mită. „Practica nerespectării procedurii de evaluare şi comunicare a notelor de la această probă era cunoscută de studenţii de la colegii din anii superiori, fiind un aspect ce rezultă din probe, respectiv din documente UMF, şi declaraţiilor martorilor studenţi audiaţi în cauză, modalitatea aleasă de inculpată, de comunicare a fiecăruia în parte a rezultatului la proba practică, reprezentând un pretext pentru ca studentul să se prezinte la biroul acesteia pentru a-i înmâna suma de bani, fiind cunoscut de către aceştia că remiterea sumei de bani înainte de aflarea rezultatelor finale era o garanţie atât a promovării examenului respectiv, cât şi a obţinerii unor note mari, unora dintre studenţi fiindu-le necesară o notă mare pentru păstrarea locului bugetat”, se arată în motivare.
Medicul Carmen Dorobăț, ar fi trebuit să candideze pe listele PSD la alegerile parlamentare, însă după decizia primei instanțe din luna iunie, Carmen Dorobăț a anunțat că nu va candida.