Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, joi, să propună prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, având în vedere că numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 continuă să fie crescut.
Prelungirea stării de alertă intră în vigoare de sâmbătă, 14 noiembrie. Pentru că este perioada care include și alegerile parlamentare, unele măsuri se referă specific la procesul electoral.
Între măsurile care rămân în vigoare, este obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
Se menținere interdicția de circulație în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
De asemenea, este în vigoare interdicția de circulație în toate localitățile, pentru toate persoanele, în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00.
Interdicțiile privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise rămân în vigoare, cu unele excepții.
Spectacole, petreceri şi slujbe- interzise
Sunt menținute, de asemenea, măsurile deja în vigoare în domeniul HoReCa și al altor servicii.
De asemenea, sunt interzise sărbătoririle, aniversările, petrecerile în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără spectatori.
Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul activităţii cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective.
Organizarea de mitinguri şi demonstraţii este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane.