Preţul gazelor în această iarnă va rămâne neschimbat față de iarna precedentă pentru majoritatea consumatorilor casnici, spune Asociaţia Energia Inteligentă într-un comunicat citat de Agerpres. România își va putea acoperi consumul din producţia internă proprie, mai arată asociația.
„Piaţa de gaze naturale trece printr-o transformare puternică, care va continua şi în perioada următoare. Vom asista la creşteri ale preţului gazului marfă faţă de preţurile actuale, fără ca această creştere să fie resimţită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze. Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităţilor mari de gaze din depozitele de înmagazinare şi a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”, potrivit asociaţiei.
Prognozele meteorologice pentru Europa Centrală şi de Est arată o iarnă blândă, cu episoade severe de frig şi viscol, astfel încât cererea de gaze în această regiune se va situa probabil la nivelul cererii din ultimii ani. Evoluţia preţului gazelor în regiune va urma un uşor trend ascendent, odată cu creşterea cererii, însă, cel mai probabil preţul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăşi 14-15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).
România se înscrie în acelaşi scenariu, arată un studiu realizat Asociaţia Energia Inteligentă, astfel că preţul gazelor naturale pentru iarna 2020/2021 va fi similar cu cel din iarna precedentă.
Cu o prognoză meteorologică de iarnă uşoară, dar cu episoade de frig şi viscol, ţara noastră va înregistra probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase.