În intervalul 2015-2020 (primele 6 luni), la secțiile de poliție din țară au fost depuse circa 25.500 de sesizări penale ale unor infracțiuni la viața sexuală. În aceeași perioadă, parchetele locale au soluționat aproape 23.400 de dosare în care se cercetau fapte de viol, act sexual cu un minor și alte agresiuni sexuale.
Doar 4500 de dosare penale deschise ca urmare a sesizării unor infracțiuni la viața sexuală s-au finalizat totuși cu dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor. În alte aproape 19.000 de dosare soluția a fost de clasare.
În medie, doar o faptă din 5 de acest fel semnalate organelor judiciare ale statului se soldează cu o decizie de trimitere în judecată, arată datele compilate de colectivul jurnalistic coordonat editorial de Dela0.ro.
Deși peste 12.000 dintre plângerile depuse au sesizat infracțiuni la viața sexuală cu victime minore, în mai puțin de o sută de cazuri semnalate în perioada 2015-2020 (primele 6 luni) s-a dispus preluarea victimelor de către direcțiile de asistență socială județene și plasarea lor într-un centru de urgență, pentru a le proteja integritatea fizică.
Cel puțin așa reiese din datele inspectoratelor județene de poliție, cu mențiunea că puține dintre ele monitorizează acest indicator statistic.
Majoritatea inspectoratelor ne-au indicat în răspunsurile trimise la solicitările de informații publice faptul că nu știu dacă și în câte situații s-a dispus protejarea victimelor infracțiunilor sexuale prin trimiterea lor în centre de urgență (ca măsură complementară înregistrării sesizării penale).
În practică, doar 1 din 5 sesizări de viol înaintate de victime la secțiile de Poliție naționale și constituite în dosare aflate în cercetarea parchetelor de pe lângă judecătorii sau tribunale se finalizează cu trimiterea în judecată a unui agresor.
În practică, doar 1 din 7 sesizări ale infracțiunii de act sexual cu un minor, trecute prin malaxorul Poliție-parchet, se încheie pe traseul legal cu trimiterea în judecată a unui agresor.
În practică, doar 1 din 7 sesizări ale altor infracțiuni la viața sexuală (precum agresiunea, hărțuirea sau coruperea) ajung, traversând circuitul Poliție-parchet, la o soluție de trimitere în judecată a unui agresor.
Sub coordonarea editorială a Dela0.ro, reporteri din șase redacții de presă scrisă (Diana Oncioiu & Vlad Stoicescu (Dela0.ro), Jakab Villő Hanga (Átlátszó Erdély), Andreea Pavel & Cristian Leonte (Info Sud-Est), Ionuț Benea (Ziarul de Iași), Tudor Chiriac (Monitorul de Botoșani), Vasile Hotea-Fernezan (TVR Cluj)) documentează și publică – până în primăvara anului 2021 – 16 materiale jurnalistice, în română și maghiară, care vor aborda subiecte din sfera violenței asupra femeilor.
Tema nu privește strict chestiunea agresiunii domestice – ci vizează, prin altele, și abordarea tratamentului judiciar aplicat infracțiunilor sexuale sau surprinderea tiparelor comunitare / culturale care influențează înțelegerea, producerea și perpetuarea fenomenului în comunele și orașele țării.
Ambiția proiectului Media X Files – coordonat editorial de Dela0.ro și realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România – e să obțină o diversitate de abordări jurnalistice în documentarea, relatarea și înțelegerea subiectului.
Puteţi citi textul integral aici: