Plenul reunit al Parlamentului a votat marți creșterea cu 40% a pensiilor, promovată de PSD. 242 de parlamentari au votat pentru creșterea pensiilor cu 40%, așa cum a vrut PSD, în loc de 14% – varianta PNL. 148 de voturi au fost împotrivă. Plenul reunit a votat proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară, un proiect de lege în care parlamentarii PSD au adus un amendament-cheie. Amendamentul elimină prevederea din OUG prin care creșterea pensiilor urma să fie de 14% și o înlocuiește cu o creștere de 40%. Atât BNR, cât și UE și FMI au avertizat că o asemenea creștere ar duce la explozia deficitului bugetar.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională. După decizia CCR, legea va merge fie la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, fie înapoi la Parlament – dacă sunt găsite elemente de neconstituționalitate.
La rândul său, președintele Iohannis are două opțiuni: retrimiterea la Parlament pentru o nouă discutare sau un atac la CCR, pe motive diferite de cele ale guvernului.
Majorarea punctul de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB, fiind posibil un risc sistemic mare prin agravarea stării bugetului public, potrivit raportului de analiză a convergenţei „România – Zona Euro, Monitor”, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României și citat de Agerpres.
PNL a încercat să evite un vot final în plen astăzi, prin retrimiterea proiectului de lege la comisiile de specialitate. Dar solicitarea PNL de retrimitere a proiectului la comisii a a picat la vot (175 de voturi pentru și 225 împotrivă).
Plenul reunit a început la ora 13.00, iar pe ordinea de zi au fost la vot proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară pentru acest an. Comisiile reunite pentru buget au adoptat, săptămâna trecută, raport de admitere cu amendamente la iniţiativele legislative. Amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi rămâne forma în vigoare de creştere a acestuia cu 40% a fost adoptat de comisii.
Punctul de pensie era planificat să fie crescut, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei. Ludovic Orban a precizat că vor avea loc negocieri în Legislativ, astfel încât rectificarea bugetară să fie retrimisă la comisii. În caz contrar, Guvernul va ataca la CCR proiectele de lege, a adăugat premierul.