În condițiile în care tema discriminării a devenit una globală, alegerea în Parlament pentru cei 7 din 9 membri ai conducerii forului de la București capătă o importanță majoră. CNCD e una dintre instituțiile care, susțin forurile europene, au funcționat rezonabil, însă acum puterea sa simbolică a determinat partidele și BOR să schimbe foaia și să încerce să-și ia în organizație oameni care să le sprijine agenda ideologică.
Preotul Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal și reprezentant al Patriarhiei în Grupul de Rugăciune din Parlament între 2018 și 2019, candidează din partea PMP pentru un loc în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Teologul a avut de-a lungul timpului mai multe postări cu caracter homofob pe rețelele de socializare. A fost și unul dintre semnatarii unei scrisori publice adresate chiar către CNCD în care se afirma că ”homosexualitatea nu este o stare de normalitate, ci o boală spirituală.”
Pe 22 aprilie au expirat 7 mandate dintre cele 9 existente la nivelul Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), inclusiv cel al președintelui și vicepreședintelui. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, aflat sub control parlamentar, este instituția responsabilă de respectarea și aplicarea principiului nediscriminării. Cei 9 membri ai Colegiului Director, responsabili să constate faptele de discriminare și să le sancționeze, au rang de secretar de stat. Sunt numiți de către Parlament, iar mandatele lor durează cinci ani. Salariile lor se încadrează la 8.000-9.000 lei.