Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că după 15 mai se va trece de la starea de urgenţă la cea de alertă.
„Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă. Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în starea de alertă, care este prevăzută de legislaţia specifică”, a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Iohannis a subliniat că situaţia nu s-a îmbunătăţit, că epidemia nu a trecut însă și şi-a bazat afirmațiile prin faptul că și astăzi au fost raportate „peste 300 (n.r. – 349) de persoane care au fost testate pozitiv”. „Nu putem să spunem că boala a trecut, însă la un moment dat trebuie să mergem mai departe şi acest mai departe se concretizează în forma de organizare trecând de la stare de urgenţă la stare de alertă”, a arătat şeful statului.
Cu toate acestea, președintele a făcut apel la responsabilitate, afirmând că „nu ştie nimeni până când durează această epidemie şi depinde de noi dacă aici, la noi, în România, o controlăm mai bine sau mai puţin bine”.
Şeful statului a menţionat câteva dintre măsurile de după 15 mai – libera circulaţie în interiorul localităţilor, redeschiderea saloanelor de coafură, cabinetelor stomatologice, a muzeelor şi a bazelor sportive pentru sportivii de performanţă.
Aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Botoșani, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a evocat și el ideea înlocuirii stării de urgență cu cea de alertă. Nelu Tătaru susține că este nevoie de o astfel de prevedere pentru ca după data de 15 mai să poată fi reintroduse, dacă este cazul, sau menținute anumite restricții. „Din punctul meu de vedere trebuie să existe o stare administrativă care să ne permită la un moment dat să reintroducem niște restricții dacă lucrurile nu merg așa cum vrem noi”, a motivat Nelu Tătaru.