Fundaţia „Mereu Aproape” a decis să se alăture celor din prima linie în lupta împotriva coronavirusului. Astfel reprezentanţii fundaţiei au decis să ajute Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Fundaţia pentru SMURD, cu două unităţi mobile de terapie intensivă cu câte 12 paturi pentru a gestiona tratarea pacienţilor critici infectaţi cu SARS–CoV–2.
Valoarea achiziţiei pentru cele două unităţi mobile este de 543.360 de dolari, la care se adaugă 19% TVA şi taxe vamale. Fundaţia „Mereu Aproape” dotează cele două unităţi mobile cu 24 de monitoare de funcţii vitale şi 24 de console cu injectomate şi perfuzomat, dotări în valoare totală de 278.000 de euro.
Aceste unităţi mobile de terapie intensivă sunt realizate pe structura unui tir şi pot fi deplasate rapid pentru a creşte capacitatea celor mai aglomerate spitale din ţară de a oferi îngrijire pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Pe durata pandemiei, unităţile mobile de terapie intensivă pot fi amplasate în curtea unui spital supraaglomerat de primă linie, pot fi racordate la reţeaua electrică, dar şi la cea de oxigen a spitalului, având totodată şi autonomie proprie pentru situaţii speciale.
„Convinşi că bunătatea vindecă lumea şi înarmaţi cu încrederea arătată de donatorii noştri de la Teledonul Români Împreună, care ne-au fost şi ne sunt alături, venim în sprijinul celor afectaţi de pandemie, cadre medicale şi pacienţi deopotrivă. Şi pentru ca intervenţia să poată fi făcută eficient, cumpărăm şi echipăm cele două unităţi mobile cu aparatura esenţială în activitatea de Terapie Intensivă”, a declarat Alessandra Stoicescu, Preşedinte Fundaţia Mereu Aproape.
Achiziţia este făcută de Fundaţia Mereu Aproape din fondul de solidaritate în valoare de 4.046.687 euro creat prin Teledonul naţional „Români Împreună” şi destinat sprijinului de urgenţă al cadrelor medicale din România în salvarea cât mai multor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.
La nivel naţional există patru unităţi mobile de terapie intensivă
„Prin unităţile de terapie intensivă achiziţionate de Fundaţia Mereu Aproape se ajunge iată la 4 astfel de unităţi disponibile la nivel naţional. Aceste unităţi mobile vor asigura un răspuns rapid şi coordonat în cazul unui aflux major de pacienţi critici într-o anumită regiune atât în contextul pandemiei actuale cât şi în contextul oricărui dezastru major cu care ţara noastră s-ar putea confrunta în viitor. Ne bucură mobilizarea societăţii civile pentru susţinerea acestui demers şi a eforturilor de gestionare cât mai eficientă a situaţiilor cu un număr mare de victime”, a declarat dr. Raed Arafat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Peste un milion de oameni ajutaţi de Fundaţia „Mereu Aproape”
Fundaţia Mereu Aproape a luat naştere acum 15 ani. Împreună cu partenerii săi, donatori, companii, jurnalişti şi persoane publice, a ajutat peste un milion de oameni prin programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii, social umanitare, dezastre şi advocacy. A contribuit la ajutorarea a peste 10.000 de sinistraţi, a construit 82 de case şi a salvat viaţa a peste 2.000 de copii şi adulţi. Până în prezent, ajutorul financiar şi material oferit de Fundaţia „Mereu Aproape” depăşeşte 14 milioane de euro. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsescpewww.fundatiamereuaproape.roşi pewww.facebook.com/fundatiamereuaproape.
Fundaţia pentru SMURD este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, apolitică, independentă de orice altă instituţie sau persoană. Promovând transparenţa şi profesionalismul, Fundaţia pentru SMURD susţine, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).