Site-ul Dela0.ro a publicat acum câteva zile un material despre o situație extrem de gravă. Trei din patru infracțiuni sexuale împotriva minorilor sunt considerate de instanțele românești drept acte sexuale consimțite, nu violuri. Diferența este, evident, că în prima situație pedeapsa este mai mică, plus că nu dă bine la statistici ca în România să avem atâtea violuri asupra copiilor.
Conform Codului Penal românesc, minorii până la 14 ani nu răspund penal, se consideră că nu au suficient discernământ. Însă, în sălile de judecată, se consideră că fetițe de 11 sau 12 ani au avut suficient discernământ pentru a avea relații sexuale cu oameni de 40 de ani, nu că au fost violate.
După apariția articolului, mai exact joi, Consiliul Superior al Magistraturii anunțat că președintele instituției, judecătoarea Lia Savonea, a cerut Inspecției Judiciare să verifice nu sentințele date de instanțe, ci dacă nu cumva articolele au afectat independența si imparțialitatea justiției.
„Așadar, CSM nu consideră o problemă că trei sferturi din cazurile de abuz sexual asupra unor copii sunt considerate sex consimțit (bărbați adulți care abuzează copii de 7, 9, 11, 12, 13 ani). CSM consideră o problemă articolele care documentează această practică”, spune Cristina Lupu, director al Centrului pentru Jurnalism Independent.
„Poziționarea CSM – nu ne ferim s-o spunem – este uluitoare”, scriu ziariștii site-ului Dela0.ro. „În condițiile în care toate datele factuale indică faptul că multe infracțiuni sexuale comise asupra copiilor sunt încadrate de instanțe românești ca acte consimțite de victime, ceea ce îngrijorează cu supra-măsură CSM e ca aceste dezvăluiri de presă să nu afecteze buna imagine a activității magistraților. Nu instanțele sunt de chestionat public pentru felul în care încadrează juridic astfel de fapte penale – ci articolele jurnaliștilor sunt de verificat (de către Inspecția Judiciară!)”, mai spun ei.
Conform ziariștilor de la site-ul amintit situația nu e deloc nouă, acest fel de dreptate strâmbă se rostogolește de la an la an în sentințe ale instanțelor de judecată. Dealtfel, statul român a fost condamnat în 2016 la CEDO pentru încălcarea obligației sale de a proteja legal împotriva tratamentelor degradante și de a urmări interesele superioare ale minorilor în aplicarea actelor de justiție.
Aveți aici textul publicat de site-ul Dela0.ro. Dar să știți că vă va afecta emoțional rău de tot.