Cele trei zile de vot pentru românii stabiliți în străinătate și numărul dublu de secții de votare își arată primele efecte. După două zile de vot, deja numărul votanților se pare că va depăși cu mult prezența la ultimul tur de scrutin când s-a stat la coadă și a fost nevoie de forțele de poliție locale pentru a-i liniști pe românii din diaspora, nemulțumiți că nu pot vota.
Până sâmbătă la ora 18.30 deja votaseră 240.000 de români din care 25189 prin corespondență. Votul a decurs fără incidente, chiar dacă în unele orașe din Italia și Spania s-au format cozi, procesul de votare a mers rapid, pe lângă numărul dublu de secții de votare fiind și mai multe cabine în fiecare secție de vot, ceea ce a fluidizat procesul.
Pentru că, dintre cei care au votat prin corespondență, 2000 au trimis deja și plicurile pentru al doilea tur, președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat că PSD va contesta acest lucru. „Nu este un lucru normal, nu ştim cine va intra în turul doi, eu cred că trebuie dată dovadă de mai multă transparenţă şi cred că să trimiţi două buletine odată cu toţii candidaţii şi pentru turul unu şi pentru turul doi nu este un lucru bun”, a precizat Viorica Dăncilă, conform Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Anamaria Revnic-Călugăriţa, a declarat vineri, pentru Agerpres: „Au fost primite şi înregistrate 2.000 de plicuri cu voturi prin corespondenţă pentru turul doi, ele vor fi desigilate abia în seara zilei de 24 noiembrie, după ora 21,00. În cazul în care pe buletinul de vot opţiunea pe care a selectat-o alegătorul nu se regăseşte în turul doi, adică candidatul selectat nu se regăseşte între cei doi candidaţi care participă la turul al doilea, votul va fi anulat”, a spus Revnic-Călugăriţa.
Ea a menţionat că alegătorilor care au optat pentru vot prin corespondenţă le-au fost expediate deodată ambele plicuri cu ambele buletine de vot pentru cele două tururi de scrutin. „Nu ar fi fost timp fizic ca ele să fie expediate abia după ce Curtea Constituţională ar fi validat rezultatul alegerilor şi s-ar fi stabilit lista cu cei doi candidaţi care să participe, prin urmare ele au fost trimise anticipat, buletinul de vot a avut exact acelaşi format, iar alegătorii ar fi trebuit să aştepte până la turul al doilea să-şi exprime opţiunea de vot şi să expedieze plicul abia după ce ar fi aflat care sunt cei doi candidaţi care merg mai departe”, a explicat purtătorul de cuvânt al AEP.
Plicul odată înregistrat, cetăţenii nu mai pot vota. Revnic-Călugăriţa a menţionat că instrucţiunile pentru votul prin corespondenţă sunt foarte clare. „Li se recomandă alegătorilor să voteze pentru turul doi după ce rămâne lista definitivă cu cei doi candidaţi care merg în turul al doilea”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente.