spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăNaționalLege pentru reducerea birocrației votată de Parlament

Lege pentru reducerea birocrației votată de Parlament

Legea „antibirocraţie” iniţiată de deputatul liberal Florin Roman a fost adoptată de Parlament.

Legea reduce birocrația sufocantă şi deseori aberantă pentru construirea, reabilitarea, extinderea și consolidarea de locuințe sau construirea anexelor gospodărești. Astfel, eliberarea certificatului de urbanism se va face în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, termen redus la jumătate față de cel valabil până acum.

O modificare importantă este legată de faptul că, după intrarea în vigoare a legii, certificatul de urbanism va putea fi emis și comunicat solicitantului în format digital, prin intermediul poștei electronice. De asemenea, nu se vor mai solicita avize separate pentru branşamentele la utilități, ci se va elibera o singură autorizaţie de construire pentru executarea lucrărilor de bază şi a celor aferente organizării şi executării lucrărilor, inclusiv pentru executarea lucrărilor de racorduri și branșament la rețelele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefon sau televiziune prin cablu, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentaţiei.

În noul cadru legislativ nu se va mai cere emiterea avizului Comisiei Tehnice de Circulaţie pentru locuinţele situate pe străzi de categoria II şi III, care nu sunt în zona de intersecţie cu sens giratoriu și vor dispărea și avizele de la Poliție, Agenția pentru Protecția Mediului sau Direcția de Sănătate Publică.

La solicitarea justificată a beneficiarilor, autorizaţiile de construire se vor emite în regim de urgenţă în termen de până la șapte zile lucrătoare, cu perceperea unei taxe de urgență. „Legea antibirocraţie simplifică avizarea prin realizarea Comisiei Pentru Acord Unic şi obţinerea avizelor în sistem electronic, prin corespondenţă directă între autorităţile statului și entitățile cu atribuţii în domeniu. Pe scurt, nu mai purtăm oamenii pe drumuri între instituţii, statul devine responsabil cu obţinerea avizelor”, se arată într-o postare a inițiatorului legii, deputatul liberal Florin Roman.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
15.6 °
15.5 °
68 %
2.6kmh
100 %
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...