joi, aprilie 10, 2025
AcasăNaționalZeci de percheziţii la angajaţi RAR și polițiști acuzați de corupție

Zeci de percheziţii la angajaţi RAR și polițiști acuzați de corupție

47 de percheziţii au loc în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Mureş, precum şi ridicări de acte de la RAR Bucureşti, în trei dosare care vizează fapte de corupţie. Mai mulţi poliţişti, reprezentanţi RAR şi intermediari sunt bănuiţi că înmatriculau maşini cu probleme tehnice, peste rând sau falsificând acte, informează MEDIAFAX.

Potrivit DGA, ofiţeri de poliţie judiciară din 22 de servicii judeţene fac, în total, 47 de percheziţii în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Mureş, precum şi ridicări de înscrisuri de la o instituţie publică din Bucureşti, în 3 dosare penale constituite la nivelul celor 3 unităţi de parchet, având ca obiect fapte de corupţie săvârşite de funcţionari publici cu şi fără calitate specială şi persoane civile, în legătură cu activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării.

Între cele 3 dosare penale există conexiuni privind realizarea activităţilor infracţionale.

Astfel, la Sibiu, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, fac 16 percheziţii domiciliare şi pun în executare 20 mandate de aducere în Sibiu, Vâlcea şi Mureş, mandate emise pe numele unor suspecţi, dintre care 3 lucrători MAI.

La Vâlcea, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, fac 24 percheziţii pe raza judeţului, dintre care 12 la o instituţie publică, 11 la locuinţe ale unor persoane fizice şi una la sediul unei societăţi comerciale.

Dosarul penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea a fost înregistrat la data de 1 aufust 2017, ca urmare a sesizării din oficiu a Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea şi vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către funcţionari publici şi alte persoane, a unor infracţiuni de corupţie, săvârşite în perioada 2017-2019, în legătură cu activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor.

Simultan cu activităţile de percheziţie domiciliară au loc audieri de persoane la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, iar poliţiştii D.G.A efectuează verificări şi ridicări de înscrisuri de la o instituţie publică din localitate.

La Mureş, ofiţerii D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş efectuează 7 percheziţii domiciliare, dintre care două la un agent de poliţie, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. De asemenea, pun în executare un mandate de aducere pentru audierea unei persoane în calitate de suspect.

Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş ca urmare a sesizării din oficiu a ofiţerilor D.G.A.- S.J.A. Mureş.

În urma documentării cauzei a reieşit faptul că, în perioada 2017-2019, agentul de de poliţie a efectuat operaţiuni comerciale de vânzare a unor autoturisme second hand, fără ca veniturile obţinute şi activităţile desfăşurate să fie declarate şi nici menţionate în documentele specifice.

Totodată, din cercetări a mai rezultat că, în derularea activităţilor comerciale, agentul de poliţie a fost sprijinit de persoane fizice şi funcţionari ai unor instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu.
În cauză, ofiţerii D.G.A. din cadrul structurii centrale efectuează, totodată, ridicări de înscrisuri şi date informatice de la sediul central al unei instituţii publice din Bucureşti.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că acte se ridică de la sediul RAR din Capitală. Sunt vizaţi poliţişti, reprezentanţi RAR şi intermediari, bănuiţi că înmatriculau maşini cu probleme tehnice sau peste rând.

Aceleaşi surse spun că şpăgile se dădeau în torpedoul maşinii şi în scrumieră, pentru a nu fi observate uşor.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ninsoare ușoară
0.1 ° C
1.6 °
-0.6 °
85 %
0.9kmh
100 %
J
1 °
vin
5 °
S
7 °
D
15 °
lun
17 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

În sfârșit, poezia e protejată la Botoșani.

EDITORIAL

Chiar dacă România este republică semi-prezidențială – cu șef de stat și de guvern – președintele are importanța lui, mai ales la capitolul imagine...

EPIGRAMA ZILEI

Berbecuț Bârsan, ce ești năzdrăvan, Doar tu ne-ai băgat, adânc în rahat Deși ai primit, lucrări, înmiit De la noi, șira de paie și oloiul din tigaie... -...

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...