Viceprimarul Corina Bokor a fost aleasă, vineri, primar al Sibiului, de consilierii locali, după ce actualul primar, Astrid Cora Fodor, şi-a pierdut mandatul, în urma rămânerii definitive a raportului ANI care a constatat incompatibilitatea sa în mandatul precedent, când a fost viceprimar.
În urma votului a 15 consilieri PNL şi FDGR, Corina Bokor, până acum viceprimar, a fost aleasă primar al Sibiului, după ce postul a fost vacantat, în urma rămânerii definitive a raportului ANI, care a stabilit starea de incompatibilitate în mandatul precedent, când Fodor era viceprimar.
Cinci consilieri PSD şi-au anulat votul.
Corina Bokor, membru al Forumului Democrat al Germanilor din România, la fel ca şi Astrid Cora Fodor, a declarat, după ce a fost numită primar, că va continua activitatea de până acum „până când doamna primar va putea reveni în funcţia în care a fost aleasă de cetăţeni”.
Prefectul Sibiului a semnat, miercuri, ordinul de încetare de drept, înainte de termen, a mandatului primarului municipiului Sibiu, Astrid Fodor, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul ANI, care a constatat starea de incompatibilitate a edilului.
Astrid Fodor a anunţat că va ataca ordinul în instanţa de contencios administrativ.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a lui Astrid Cora Fodor, pe vremea când aceasta era viceprimar, iar primar era actualul preşedinte, Klaus Iohannis. ANI a arătat că Fodor că aceasta a deţinut simultan, în perioada 29 septembrie 2012 – 03 iulie 2014, funcţia de viceprimar al municipiului Sibiu şi membru al Consiliului de administraţie la două unităţi de învăţământ din Sibiu.
Raportul de evaluare al ANI a fost atacat de Astrid Cora Fodor, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate. Decizia a fost, apoi, contestată la instanţa supremă de ANI.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de ANI împotriva sentinţei din 2 iunie 2016 a Curţii de Apel Alba Iulia– Secţia de contencios administrativ şi fiscal, a casat sentinţa atacată şi în rejudecare a respins acţiunea lui Fodor ca neîntemeiată. Decizia pronunţată în 16 mai de instanţa supremă este definitivă.