Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul referitor la achiziţia elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol. Decizia instanţei nu este definitivă.
Magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat la 4 ani de închisoare, cu executare, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, plus interzicerea unor drepturi pentru o durată de 5 ani, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în prezent deţinut în Penitenciarul Poarta Albă.
De asemenea, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi Consiliului Judeţean Constanţa şi îl obligă pe Constantinescu la plata sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile şi a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale acestuia, până la concurenţa sumei reţinută drept prejudiciu.
Totodată, Nicuşor Constantinescu trebuie să mai achite şi suma de 16.000 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa în anul 2015, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul privind achiziţionarea elicopterului care s-a prăbuşit, în decembrie 2014, în lacul Siutghiol din Mamaia, provocând moartea a patru persoane.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, Nicuşor Constantinescu ar fi atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.
Ulterior, Nicuşor Constantinescu a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul.