Incendiul care a distrus fabrica de condimente Solina, din Alba Iulia, nu a fost stins, la mai bine 48 de ore de la izbucnire. Zeci de forţe de intervenţie se află, luni, la faţa locului şi acţionează pentru lichidarea focarelor existente.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Ovidiu Costea, luni, la fabrica unde a izbucnit incendiul actionează 32 de pompieri cu 5 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autoscară. Pentru alimentarea autospecialelor sunt folosite 4 motopompe cu alimentare din râul Ampoi, care curge în apropiere.
”La faţa locului se află şi containerul de căutare-salvare, pentru facilitarea accesului în caz de nevoie spre focarele existente. Operaţiunile de intervenţie vor continua şi pe parcursul zilei”, a anunţat, luni, maior Ovidiu Costea, purtătorul de cuvânt al ISU Alba.
Pentru analiza calităţii aerului după degajarea de fum în cantităţi foarte mari se fac măsurători, din oră în oră, cu un laborator mobil de la protecţia mediului. Potrivit rezultatelor, până în prezent nu a fost pusă în pericol sănătatea locuitorilor din zonele afectate.
După lichidarea în totalitate a incendiului, o comisie de anchetă va demara cercetările pentru stabilirea cauzelor care l-au generat şi au favorizat propagarea lui.
Incendiul a izbucnit sâmbătă dimineaţa, la ora 6.00, şi a fost sesizat de paznicul clădirii, singura persoană aflată la acea oră în incintă. El a cerut ajutor, iar pompierii şi-au dat seama că nu vor reuşi să stingă flăcările care deja aveau o înălţime de câţiva metri şi au cuprins întreaga clădire, astfel că forţele au fost suplimentate. După câteva ore, folosind inclusiv apă din râul care se află în apropierea fabricii, pompierii au reuşit să localizeze şi să oprească flăcările pe o mare parte din exteriorul clădirii, însă în interior au rămas focare.
Fabrica de condimente Solina era situată în parcul industrial al municipiului Alba Iulia, în apropiere de şoseaua de centură. Până la jumătatea anului 2016, când a fost cumpărată de grupul francez, a funcţionat sub numele Supremia, firmă desemnată ca cel mai mare producător de condimente din România. La cumpărare, compania franceză a făcut şi o infuzie de capital de 3,4 milioane de euro iar până în acest moment Solina Romania este considerat şi unul dintre jucătorii importanţi la nivelul pieţei est europene, cu exporturi pe 4 continente şi achiziţii de materie primă din 80 de ţări.
De altfel, Solina România a arătat că activităţile de producţie vor fi transferate, temporar, către alte fabrici ale companiei din Europa, conducerea grupului francez dând asigurări că nu va renunţa la activităţile din România.