Tribunalul Gorj a admis, miercuri, solicitarea CE Oltenia de încetare a grevei minerilor în mai multe cariere, stabilind că protestul este ilegal. Decizia magistraţilor nu este, însă, definitivă, ci poata fi atacată în următoarele 10 zile.
Dupa ce marţi instanţa a respins solicitarea CE Oltenia de suspendare a grevei declanşate vineri la mai multe cariere din cadrul companiei, miercuri o altă acţiune a administraţiei companiei, privind încetarea protestului, a fost admisă.
În motivarea deciziei luate de Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, din cadrul Tribunalului Gorj, se arată ca instanţa:
„Admite cererea. Constată nelegalitatea grevei declanşate în data de 11 ianuarie de salariaţii din cadrul Carierei Jill Nord, Carierei Jilt Sud, Rosiuta şi Exploatarii Livrări Cai Ferate Uzinale Motru şi pe cale de consecinţă dispune încetarea grevei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Gorj”.
Greva la CE Oltenia a fost declanşata vineri, iar luni peste 2.000 de mineri protestau, cerând majorarea salariilor, vouchere de vacanţă şi reducerea vârstei de pensionare. Până la urmă, întreaga activitate miniera a complexului a fost blocată, iar acesta a început sa funcţioneze pe baza unei rezerve de carbune care se va epuiza cel mai târziu la jumatatea săptămânii viitoare.
Miercuri dimineaţă, administraţia CE Oltenia a anunţat că – după o noapte de negocieri cu sindicatele – s-ar fi ajuns la o înţelegere, prin majorarea salariilor cu cel mult 700 de lei şi acordarea voucherelor de vacanţă.
Sorin Boza, managerul CE Oltenia, a declarat că deja activitatea din Cariera Jilt Nord s-a reluat şi treptat administraţia va încerca reluarea activităţii în toate carierele.
Cu toate acestea, sute de angajaţi ai Carierei Lupoaia continuă protestele.
Dovadă a faptului ca problemele nu s-au rezolvat încă e şi că Viorica Dăncilă a convocat o întâlnire de urgenţă pe tema protestelor de la CE Oltenia, care a început la ora 12:00, la sediul Guvernului.
CE Oltenia are 13.300 de angajaţi şi a fost infiinţată în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu. Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice şi termice pe baza de lignit, extracţia şi prepararea lignitului.
Compania are 11 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.240 MW şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei. Practic, CE Oltenia livrează 20% din energia produsă în România.