Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi membrii Colegiului Comisarilor au avut, vineri, întâlniri cu şeful statului Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că statul de drept nu este unul negociabil, dar că discuţiile pe această temă nu duc la o imagine bună în exterior şi problemele de politică internă nu trebuie să afecteze perioada de preşedinţie a Consiliului UE.
„Statul de drept din România nu e negociabil, am reiterat de multe ori (…) Discuţia pe legile justiţiei şi Coduri din România e o disucţie complicată, care se poartă de doi ani şi sper să existe la toţi cei implicaţi de a duce discuţia spre un final conform, nu numai cu aşteptările mele pe care le cunoaşteţi, ci cu ale românilor, aşteptărilor exprimate ale Comsiie de la Veneţia. Nu putem, în România, să construim un sistem de justiţie care nu e compatibil cu celelalte sisteme şi mai mult, prin aderarea la UE, ne-am dorit să fim parte a unui spaţiu de valori şi dorim să rămânem acolo. Acesta spaţiu cuprinde regulile de bază ale unui stat de drept”, a declarat Klaus Iohannis, la conferinţa de presă susşinută împreună cu Jean Claude Juncker.
ful statului a mai spus că discuţiile nu aduc o imagine bună în exterior.
„Este o discuţie pe care o vom continua în România şi nu am de gând să fac rabat de la aceste principii. Pe de altă parte, această discuţie, după cum am observat, nu îmbunătăţeşte imaginea României şi e o problemă pe care trebuie să o avem în vedere. În ceea ce priveşte afacerile europene vom găsi, împreună cu guvernul abordările potrivite pentru a atinge obiectivele propuse pentru preşedinţia Consiliului UE. Probemele de politică internă nu trebuie să afecteze. Şi cred că a fost înţeles de toate părţile”, a mai spus preşedintele.
Jean Claude Juncker, despre OUG pe amnistie şi graţiere: Ar fi un pas înapoi
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, vineri, că o eventuală ordonanţă pentru amnistie şi graţiere ar fi ”un pas înapoi” şi că, chiar dacă ”Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale”.
”Este vorba de respectarea absolut necesară a statului de drept. Am spus că Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda amnistia, aşa cum preconizează unii din ţara dvs, dacă aceasta ar intra în vigoare. Ar fi un pas înapoi”, a declarat Jean Claude Juncker.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus că statul de drept nu este, pentru el, ”negociabil.
”Această poziţie am reiterat-o de multe ori şi voi rămâne la această poziţie. Discuţia pe legile justiţiei şi pe coduri din România este o discuţie complicată. Sper spă existe înţelepciune de a duce această discuţie spre un final cobnform nu numai cu aşteptările mele, ci cu aşteptările românilor, cu cele ale Comisiei de la Veneţia şi Greco. Noi nu putem să construim un sistem de justiţie care nu e compatibişl cu celelalte siteme din Europa”
Preşedintele CE Jean Claude Juncker a declara vineri, la Bucureşti, că este nevoie de consens în România, iar conflictele interne nu trebuie exportate în Europa, aceasta fiind a doua oară când vorbeşte despre necesitatea de consens.
„Cred că preşedinţia Română va avea o contribuţie semnificativă pentru a demonstra că cei care spun că în Europa sunt două blocuri, de est şi vest, că nu au dreptate, că Europa respiră cu aceşti doi plămâni. Că Europa poate să acţionee organizat. Ar fi bine ca în interiorul ţării (n.r.: România) să fie un spirit de consens care să permit tuturor ca Europa să avanseze. Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne şi să ne implicăm într-o polemică fără scop. România trebuie să fie de folos Europei”, a declarat vineri Jean Claude Juncker, preşedintele CE.
De altfel, Jean Claude Juncker declarase şi înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România că ţara noastră nu ar fi pregătită pentru acest eveniment din cauza faptului că nu există un front unit.
Iohannis: UE trebuie pregătită pentru retragerea Marii Britanii în orice scenariu
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după discuţia cu Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, că temele principale au fost legate de Brexit, bugetul multianual şi migraţie.
„Am discutat cu preşedintele Juncker şi cu comisarii europeni, Brexit, bugetul multianual, migraţie, securitate europeană şi despre cum vom face să construim o agendă strategică bună şi credibilă pentru următoarea perioadă. Dacă ne referim la Brexit, ne dorim o retragere ordonată a Marii Britanii, sperăm că aşa se va întâmpla. Ne vom concentra eforturile pe facilitatea măsurilor propuse, astfel încât UE e pregătită pentru retragerea Marii Britanii în orice scenariu”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele spune că summit-ul de la Sibiu va fi un punct de reper atât pentru România cât şi pentru Uniunea Europeană, având în vedere deciziile care trebuie luate.