Pensii mai mari pentru militari. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării, Gabriel Leş, într-o postare pe Facebook. Astfel, din prima zi a acestui an cuantumul pensiilor militare de stat se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei, respectiv 1,3%. Dar nu este vorba de rata inflaţiei pe anul 2018, ci de rata inflaţiei pe anul 2017. „Menţionăm că la data de 01.01.2019 indicatorul definitiv cunoscut al ratei medii anuale a inflaţiei a fost de 1,3% şi reprezintă Rata medie a preţurilor de consum în anul 2017 faţă de anul 2016, calculată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC)”, anunţă ministrul Gabriel Leş.
În România sunt 140 de mii de persoane care beneficiază de pensie militară. Este vorba de foştii profesionişti ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi din serviciile secrete. Este vorba de aproximativ 65.000 de foşti militari, cam tot atâţia foşti poliţişti, jandarmi şi pompieri şi de vreo 10.300 de foşti angajaţi ai serviciilor secrete.
Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi serviciilor secrete se plătesc doar din bugetul de stat. Militarii contribuie la bugetul de stat cu o cotă individuală de contribuţie, în valoare de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut.
Nu sunt singurii români cu pensii speciale care beneficiază de bani în plus. De la 1 ianuarie, pensiile speciale ale parlamentarilor au crescut, ele fiind raportate la salariul minim, care a fost majorat de la 1.900 lei, la 2.080 lei, respectiv 2.350 lei pentru cei cu studii superioare.
În schimb, valoarea punctului de pensii pentru pensionarii de asigurări sociale a fost îngheţată până în septembrie 2019, când îşi va face efectele legea pensiilor dacă va trece de controlul de constituţionalitate şi va fi promulgată de preşedinte.