Tudorel Toader a anunţat aseară, pe Facebook, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr, şi solicitările privind numirea în funcţii de conducere a alţi cinci procurori, între care Adina Florea. „Am transmis către preşedintele României şi următoarele solicitări de numire în funcţiile conducere: 1. Elena Giorgiana Hosu – procuror şef adjunct DIICOT; 2. Antonia-Eleonora Constantin – procuror şef al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 3. Iuliana Nedelcu – procuror şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 4. Florena-Esther Sterschi – procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul PICCJ; 5. Adina Florea – procuror şef al DNA”, a scris ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei a confirmat, ieri dimineaţă, că trimite la Cotroceni aceste cereri. „Au trecut aproape două luni de zile. Dumneavoastră cunoaşteţi procedurile care s-au derulat până în prezent. Ştiţi că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Personal chiar poate fi înţeles, dar ca procuror general este imposibil de înţeles, pentru că s-a adresat Curţii de Apel, la contencios administrativ, din Alba Iulia ca persoană fizică, la dânsul acasă, dar eu am evaluat nu persoana fizică, ci procurorul general… M-am referit la deficienţele manageriale de care domnia sa a dat dovadă”, a explicat Toader, într-o conferinţă la sediul Ministerului Justiţiei.
El a amintit că procurorul general a cerut, prin acţiunea înaintată la Alba Iulia, să se trimită solicitarea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care să decidă dacă ministrul poate evalua procurorul general, cerere care a fost respinsă. În opinia sa, această acţiune nu reprezintă decât „tragere de timp”, fără a avea legătură cu fondul cauzei.
Referitor la respingerile anterioare ale procurorilor propuşi de el, Tudorel Toader a spus că există candidaţi de rang înalt în funcţie pe care preşedintele nu i-a întrebat despre verificările anterioare ale CNSAS. „Recent, procurorul-şef de la DIICOT a fost numit cu toată procedura, dar nu l-a întrebat nimeni dacă în dosar există sau nu verificarea CNSAS-ului. Deci, acelaşi decident nu poate folosi dubla măsură, acest dublu standard”, a menţionat ministrul Justiţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.
Augustin Lazăr: „Este un demers strict politic”
Procurorul general, Augustin Lazăr, consideră că demersul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a continua procedura de revocare a sa, ignoră cadrul legal şi recomandările instituţiilor europene referitoare la acest subiect. În opinia lui Augustin Lazăr, demersul, cu conţinut strict politic, este de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini rolul constituţional.
„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, consideră că anunţul public al ministrului Justiţiei referitor la continuarea procedurii de revocare ignoră cadrul legal şi recomandările instituţiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridică privind pretinsa «tragere de timp» are ca scop dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanţa de contencios a «evaluării» procurorului general, efectuată cu depăşirea atribuţiilor legale ale ministrului Justiţiei, precum şi a legalităţii documentului intitulat «Raport de evaluare»”, se arată într-un punct de vedere transmis de Ministerul Public.