Noua lege a pensiilor, care va scoate din buget, în 2019, cu 8,45 de miliarde de lei mai mult decât în acest an, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților. Votul a fost amânat săptămână trecută, deoarece PSD şi ALDE nu aveau majoritate în Camera Deputaţilor. Au negociat cu UDMR şi, se pare, au obţinut voturile lor. În schimb, au introdus un amendament în lege şi au promis că alte măsuri propuse de aceştia vor fi adoptate în sesiunea viitoare.
Astfel, pensiile vor crește în funcție de salariul mediu. Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, a criticat Puterea că a făcut o lege neconstituțională, care vinde „iluzii”. Opoziția a anunțat că va ataca legea la CCR.
UDMR a reuşit să îşi impună punctul de vedere. Amendamentul conform căruia persoanele cu handicap grav pot ieşi la pensie după ce cotizează doar o treime din stagiu şi nu 15 ani, a fost adoptat. O propunere similară a venit şi de la PNL.
Andreea Csep, deputat UDMR: „Trebuie eliminate abuzurile în ceea ce privește pensiile de invaliditate pentru a-i proteja pe cei care se află cu adevărat în această situație.”
Conform noii legi, românii îşi vor putea cumpăra vechime şi dacă nu au cotizat 15 ani. Însă, contribuabilii trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani ca să poate primi pensia minimă.
În plus, mamele care au cel puţin trei copii pot ieşi mai devreme la pensie.
Totodată se dă posibilitatea pentru cei care au cotizat cel puţin 15 ani să aleagă dacă vor pensie sau indemnizaţie socială.
Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii: „Nu mai e posibil ca persoanele care au contribuit 35 de ani să aibă aceeași pensie cu persoane care au muncit 10 ani așa cum se întâmplă până acum.”