Membrii noilor completuri de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au fost desemnaţi ieri, prin tragere la sorţi.
Astfel, completul Penal 1 este format din: Simona Cristina Neniţă, Ilie Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Dan Foitoş, Ionuţ Mihai Matei; completul Penal 2: Simona Daniela Encean, Lucia Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa; completul Penal 3: Francisca Maria Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu, Ana Hermina Iancu.
Asalt şi asupra completurilor de trei judecători
Preşedintele ICCJ Cristina Tarcea a declarat ieri, înaintea tragerii la sorţi pentru completurile de cinci judecători, că a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la ICCJ şi că măsura tragerii la sorţi este aplicabilă tuturor completurilor, de la toate instanţele. „Vreau să vă amintesc că la Înalta Curte sunt nu numai completuri de trei, ci şi completuri de doi şi completuri de unu. În măsura în care apreciem că tragerea la sorţi reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură, acest element trebuie să fie aplicabil tuturor completelor de trei, doi şi unu judecători din ţară, de la toate instanţele. Vă rog să meditaţi asupra acestui subiect”, a declarat Cristina Tarcea, înaintea desfăşurării tragerii la sorţi a componenţei completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă.
Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a precizat că decizia Curţii Constituţionale privind completurile de cinci judecători le-a vizat doar pe acestea, nu şi celelalte completuri constituite la nivelul ICCJ sau la alte instanţe din ţară.
Soarta lui Liviu Dragnea, în mâinile a cinci judecătoare
Programul Ecris al Înaltei Curţi a repartizat aleatoriu noilor complete dosarele aflate pe rol. Printre acestea, dosarele în care sunt inculpaţi: Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, Călin Popescu Tăriceanu, Cristian David sau Darius Vâlcov.
Apelul liderului PSD Liviu Dragnea în dosarul în care, în luna iunie, a fost găsit vinovat de instigare la abuz în serviciu fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare va fi judecat de completul Penal 2 format din cinci judecătoare: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa.
Luciana Mera a făcut parte din completul care la începutul acestui an a condamnat-o definitiv pe judecătoarea Geanina Terceanu la şapte ani de închisoare cu executare pentru că a luat mită de la fraţii Becali pentru a da o decizie favorabilă în Dosarul „Transferurilor”. În acelaşi dosar, magistratul l-a achitat pe Cristi Borcea de dare de mită. Din acelaşi complet a făcut parte şi judecătoarea Luciana Rog, şi ea membră în completul 2. Iniţial, Luciana Mera a făcut parte din completul care a judecat dosarul „Gala Bute”, fiind înlocuită cu judecătorul Ionuţ Matei. Simona Encean a făcut parte din completul care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare.
Programul Ecris a repartizat dosarul în care este judecat Victor Ponta (Complex Energetic Oltenia) la completul 1. Aceeaşi magistraţi îl vor judeca şi pe Victor Hrebenciuc.
Dosarul lui Călin Popescu-Tăriceanu, cel al lui Toni Greblă, dar şi cel al Elenei Udrea (contestaţia în anulare la condamnarea definitivă) au ajuns la completul 3.
Epopeea bilelor de la Înalta Curte
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a povestit ieri că bilele folosite pentru tragerea la sorţi a noilor completuri de cinci judecători au avut o „epopee frumoasă”, fiind cumpărate din Franţa de la o firmă găsită pe Internet şi „rătăcite” pe un aeroport din Germania. „Iniţial, am decis să recurgem la serviciile furnizorilor români, numai că, din păcate, ceea ce am găsit nu era corespunzător condiţiilor stabilite prin hotărârea CSM şi a Colegiului de conducere. Deja am văzut că au apărut prin presă mici fragmente de informaţii. Am apelat prima dată la Loteria Română, care ne-au spus că sunt cu mult mai tehnologizaţi decât bilele noastre şi că singurele bile pe care le au sunt vreo şase sau opt din tragerile anterioare, dar care toate erau numerotate. Am apelat la Federaţia Română de Fotbal, dar nici acolo nu au găsit un număr suficient de bile, erau numerotate şi acelea şi, dacă îmi aduc eu bine aminte, erau şi de culori diferite. După care am apelat, noroc cu tehnologia avansată, la Internet. Am găsit o societate pe Internet, care a găsit aceste bile în Franţa. Ele au plecat din Franţa luni, numai că s-au rătăcit pe un aeroport din Germania, în Leipzig, motiv pentru care bilele au sosit abia ieri. Eram la Consiliul Superior al Magistraturii, doamna prim-magistrat asistent mi-a dat un mesaj: «Ura, avem bile!» Cam asta e istoria bilelor”, a spus Tarcea.