spot_img
vineri, aprilie 18, 2025
AcasăNaționalDeclasificarea protocoalelor SRI, contestată la Curtea Constituţională

Declasificarea protocoalelor SRI, contestată la Curtea Constituţională

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la Curtea Constituţională a României (CCR) o sesizare cu privire la legea privind declasificarea protocoalelor cu SRI, lege adoptată recent de Parlament prin voinţa majorităţii PSD-ALDE. Dacă ar intra în vigoare, legea ar oferi, potrivit opoziţiei, portiţe pentru revizuirea sentinţelor definitive. Preşedintele consideră că actul normativ ar trebui declarat neconstituţional în întregime.

În documentul trimis la CCR, preşedintele invocă atât motive legate de modul în care a fost adoptată legea, cât şi motive legate de conţinutul actului normativ.

Legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor la mijlocul lunii noiembrie cu 174 de voturi „pentru”, 92 „împotrivă” şi patru abţineri. Opoziţia şi-a anunţat intenţia de a contesta legea la CCR pentru că multe persoane condamnate definitiv ar putea beneficia de revizuirea sentinţelor, inclusiv condamnări pentru fapte cu violenţă, omor, crimă organizată sau corupţie.

Propunerea legislativă privind declasificarea unor documente vizează Hotărârea CSAT privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate în baza acesteia.

Un amendament adoptat de deputaţi în Comisia juridică prevede că, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se desecretizează toate protocoalele şi/sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român, SRI, DNA, DIICOT, CSM şi PÎCCJ. Documentele la care face referire proiectul sunt centralizate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
10.6 ° C
11.6 °
10 °
85 %
5kmh
4 %
vin
26 °
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a reparat, iar acum se așteaptă să se strice din nou. Altfel nu se explică.

EDITORIAL

Aproape că nu e zi în care să nu apară în presă relatări despre românași de-ai noștri care s-au pricopsit cu dosare penale –...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...