Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la Curtea Constituţională a României (CCR) o sesizare cu privire la legea privind declasificarea protocoalelor cu SRI, lege adoptată recent de Parlament prin voinţa majorităţii PSD-ALDE. Dacă ar intra în vigoare, legea ar oferi, potrivit opoziţiei, portiţe pentru revizuirea sentinţelor definitive. Preşedintele consideră că actul normativ ar trebui declarat neconstituţional în întregime.
În documentul trimis la CCR, preşedintele invocă atât motive legate de modul în care a fost adoptată legea, cât şi motive legate de conţinutul actului normativ.
Legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor la mijlocul lunii noiembrie cu 174 de voturi „pentru”, 92 „împotrivă” şi patru abţineri. Opoziţia şi-a anunţat intenţia de a contesta legea la CCR pentru că multe persoane condamnate definitiv ar putea beneficia de revizuirea sentinţelor, inclusiv condamnări pentru fapte cu violenţă, omor, crimă organizată sau corupţie.
Propunerea legislativă privind declasificarea unor documente vizează Hotărârea CSAT privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate în baza acesteia.
Un amendament adoptat de deputaţi în Comisia juridică prevede că, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se desecretizează toate protocoalele şi/sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român, SRI, DNA, DIICOT, CSM şi PÎCCJ. Documentele la care face referire proiectul sunt centralizate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea.