spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeNaționalGuvernul vrea să-i blocheze pe români în ţară

Guvernul vrea să-i blocheze pe români în ţară

Elevii de la şcolile profesionale ar urma să primească navetă, cazare şi masă gratuite, numai dacă se obligă să lucreze minimum cinci ani în România. Obligarea tinerilor să rămână în ţară, dacă vor susţinere pentru şcoală, este promisiunea pe care Guvernul Dăncilă a făcut-o sindicatelor din învăţământ de Centenar, în şedinţa executivului de la Alba Iulia. „Elevii din învăţământul profesional, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu şi care se obligă să lucreze minimum cinci ani în România, beneficiază de decontarea integrală a cheltuielilor privind cazarea, hrana şi transportul, pe toată durata cursurilor şi a practicii şcolare”, se arată în acordul semnat de Viorica Dăncilă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Termenul prevăzut în acord pentru această măsură este 1 septembrie 2019. Modalitatea de introducere a obligativităţii rămânerii în ţară, dacă elevul vrea navetă, cazare şi hrană gratuite, este „legislaţia specifică învăţământului”, se arată în Acordul care prevede nu mai puţin de trei legi ale învăţământului: o Lege a Învăţământului Preuniversitar, o Lege a Învăţământului Universitar şi o lege cu Statutul Personalului Didactic.

Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul demisionar Paul Stănescu, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrul Muncii, Marius Budai, şi preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, şi preşedintele „Alma Mater”, Anton Hadăr.

 

Primii vizaţi au fost rezidenţii

 

În urmă cu o săptămână, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie neocupate şi a spus că are în vedere o modalitate de a-i face pe medicii rezidenţi să stea în ţară un anumit număr de ani. „Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerul Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil”, a spus Pintea.

Ea a afirmat că anul acesta a fost suplimentat numărul de locuri la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare – medicină de familie şi epidemiologie. „Eu cred că vocaţional s-au înscris doar şase, ceilalţi nu s-au înscris, decât au accesat la un loc, pentru că au avut medie mai mică, din cauza salariilor. Mărindu-se salariile mult la medicii specialişti, partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă, dar am precizat de nenumărate ori – vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru. Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiţi decât un medic specialist, de exemplu”, a mai susţinut ministrul.

 

Teodorovici refuză să demisioneze

 

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, nu intenţionează să demisioneze în urma polemicilor create de declaraţia sa cu privire la limitarea permiselor de muncă. „Eu nu demisionez pentru că nu cred că am făcut vreodată şi nu o să fac niciodată vreun rău românului, fie din ţară, fie din afara ţării. Dacă cineva îmi poate aduce o singură dovadă că eu aş fi făcut vreodată ceva rău atunci plec singur”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Reacţia şefului de la Finanţe vine după ce preşedintele Iohannis a afirmat că, în orice ţară normală, un ministru care face astfel de declaraţii şi nu are acoperire politică a doua zi pleacă. „Faptul că nu a plecat mie îmi arată că aceasta este o abordare agreată de PSD şi acest lucru mă supără foarte tare şi cred că în acelaşi fel supără milioane de români. Cum poate PSD să îşi imagineze că dreptul la liberă circulaţie şi dreptul la muncă pe care le-au câştigat românii cu greu pot fi anulate doar aşa că un partid îşi doreşte nişte soluţii total ieşite din tiparele europene?”, a arătat preşedintele Iohannis.

Ministrul Finanţelor a afirmat, săptămâna trecută, că permisul de muncă ar trebui limitat la cinci ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...