spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeNaționalCatedrala Neamului a fost sfinţită

Catedrala Neamului a fost sfinţită

Aproximativ 30.000 de oameni şi 2.000 de invitaţi au asistat ieri dimineaţa la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, printre oficialităţile prezente numărându-se premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu, precum şi numeroşi oameni politici şi de cultură.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Mulţi dintre cei care au asistat la eveniment pe platoul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului au venit, din toată ţara, îmbrăcaţi în costume populare şi cu steaguri tricolore şi ale Patriarhiei.

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început în faţa impozantului edificiu la ora 8:00 şi a continuat în faţa Sfintei Mese a Altarului Catedralei Naţionale, la ora 9:00, cu Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, Patriarhul BOR, Daniel, Mitropolitul de Patra, Hrisostom, membrii ai Sfântului Sinod al BOR, preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei a fost citit Actul de sfinţire.

În Catedrala Mântuirii Neamului pot intra 5.000 de persoane. „Până joi inclusiv, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru întărirea dorinţelor de bine. Noi vă felicităm pe cei care aţi venit şi ne bucurăm că putem măsura mai realist acum câte persoane încap în Catedrală fiind aşezate pe scaune. Deci, avem loc pentru 3.000 de scaune pentru Catedrală, când toţi credincioşii stau în picioare, atunci Catedrala are o capacitate de 5.000. Este totuşi mică în raport cu populaţia credincioşilor care sunt afară. Întotdeauna ea va fi neîncăpătoare. Când timpul este mai bun, vom putea săvârşi Sfânta Liturghie şi afară”, a transmis Patriarhul Daniel.

Sfânta Liturghie a început la ora 10:30 şi a fost săvârşită în interiorul Catedralei Naţionale. La ora 13:00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina au fost aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Sfântul Altar.

 

Îmbrânceli între pelerini şi jandarmi

 

Mai mulţi credincioşi care aşteptau ieri să ajungă la moaştele Sfântului Andrei aflate în Catedrala Mântuirii Neamului s-au îmbrâncit şi au încercat chiar să forţeze cordonul de jandarmi, desfăşurat pentru a asigura accesul controlat spre catedrală. „Colegii mei au luat măsuri astfel încât accesul în incinta catedralei să se facă într-un mod cât mai organizat pe grupuri mici de persoane, astfel încât să prevenim accidentele şi evenimentele nedorite. Însă parte din aceste persoane pe fondul oboselii, pe fondul temperaturilor scăzute, şi-au pierdut răbdarea şi au forţat accesul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache. El a precizat că un dispozitiv de 600 de jandarmi a asigurat, ieri, ordinea publică la Catedrala Mântuirii Neamului şi vor rămâne în dispozitiv şi în zilele următoare, în caz de necesitate, dacă fluxul de pelerini va continua.

Potrivit reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov, echipajele pompierilor SMURD prezente la slujba şi pelerinajul de la Catedrala Mântuirii Neamului au acordat până aseară, la ora 18:00, îngrijiri medicale pentru 105 persoane, dintre care nouă au fost transportate la spital.

 

Un preot şi-a dat foc în timpul slujbei

 

Un preot din judeţul Constanţa, care consideră că a fost caterisit în mod injust din cauza unui accident rutier, şi-a incendiat geaca, în apropierea Catedralei Mântuirii Neamului, în timpul slujbei de sfinţire. Forţele de ordine au intervenit, bărbatul fiind transportat la spital, după care a fost dus la sediul Poliţiei pentru audieri. „Referitor la persoana autoincendiată, este vorba despre un bărbat care şi-a scos geaca şi a incendiat-o, însă evenimentul s-a petrecut în zona unui hotel din apropiere, nu în incinta Catedralei. Persoana în cauză a fost condusă la secţia de Politie, unde s-a deplasat şi un echipaj SMURD pentru a-i acorda îngrijiri medicale”, au precizat reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit acestora, bărbatul a refuzat transportul la spital.

Preotul a fost implicat în 2015, într-un accident de circulaţie. Maşina pe care o conducea a fost izbită de un autoturism condus de un şofer beat, care a decedat în urma impactului. Preotul spune că, deşi a fost victimă în incident, şefii săi au decis să îl suspende. De atunci s-a judecat în instanţele bisericii, dar a pierdut. În urmă cu cinci zile, acesta i-a trimis patriarhului Daniel o scrisoare îi care reclamă nedreptăţile. Pentru că nu a primit un răspuns a recurs la gestul de ieri de a-şi da foc.

 

Becali se laudă că a dat două milioane de euro

 

Finanţatorul FCSB, Gigi Becali, a afirmat că a contribuit cu două milioane de euro la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, pe care o consideră cea mai mare realizare a României din ultima sută de ani. „N-a făcut nimeni nimic în Centenar. Cel mai important important eveniment al Centenarului l-a făcut Biserica Ortodoxă Română – această catedrală”, a declarat Becali. El a precizat că a contribuit cu două milioane de euro la construirea Catedralei Naţionale. „Am dat şi eu două milioane de euro la început, când nici nu era proiectul măcar”, a spus Becali.

Întrebat dacă va contribui şi la realizarea picturii catedralei, Becali a răspuns: „Să vedem. Vorbim”.

 

Amendată de la ISU cu o zi înainte de sfinţire

 

Catedrala Mântuirii Neamului nu este finalizată, de aceea nu se poate pune în discuţie existenţa unei autorizări pentru siguranţa la incendiu, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. Aceştia au precizat că în cursul zilei de vineri constructorul a fost amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de şantier. „Sancţiunea a fost aplicată în conformitate cu prevederile articolului 19, litera Q din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile articolului 6.6.5 din Normativul tehnic nr. C300/1994 de prevenire şi stingere a incendiilor pe durata executării lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora. De asemenea, ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei – Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor, prin adresele transmise în data de 22.11.2018, respectiv 23.11.2018”, se mai arată în comunicatul ISU Bucureşti-Ilfov.

Întrucât construcţia nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un şantier care nu poate asigura 100% condiţii de siguranţă pentru un număr foarte mare de participanţi.

Catedrala Mântuirii Neamului este construită în proporţie de 95%, în ceea ce priveşte stadiul „la roşu”, însă, potrivit Patriarhiei Române, cea mai mare biserică din România mai are mult până să fie finalizată. Până în acest moment s-au cheltuit 110 milioane de euro. „Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donaţii, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale în baza prevederilor unor acte normative”, potrivit reprezentanţilor Patriarhiei.

În ceea ce priveşte costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, „întrucât nu există încă proiectele finalizate”. „Cu banii existenţi (104 milioane lei primiţi la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistenţă a «catedralei la roşu», ferestrele şi uşile montate, acoperişul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spaţiul liturgic exterior şi dependinţele asimilate”, mai declară reprezentanţii BOR.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...