Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat raportul oficial despre progresele României şi Bulgariei în reformele din justiţie şi statul de drept. În timp ce progresele Bulgariei au fost lăudate, România a fost criticată dur pentru regresele în domeniul justiţiei şi i s-au impus opt noi condiţii pentru a scăpa de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
„În ce priveşte România, deşi s-au făcut unii paşi în implementarea recomandărilor finale din ianuarie 2017, evoluţiile din ultimele luni pun în discuţie şi chiar au însemnat un regres pentru progresele făcute în ultimii 10 ani. După cum ştiţi, în raportul pe care l-am publicat anterior, am aruncat o privire pe ultimii 10 ani şi pe progresele remarcabile care au fost îndeplinite, iar acum să vedem paşi făcuţi înapoi este foarte trist. Este cazul specific al reformelor Legilor justiţiei, al presiunii pe sistemul judiciar în general şi al presiunilor asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în particular. De aceea facem opt recomandări adiţionale care trebuie urmate imediat. Acele măsuri sunt esenţiale pentru a pune pe drumul cel bun reformele din Justiţie şi pentru a duce la ridicarea MCV”, a spus Frans Timmermans, adăugând „este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a şi readus în discuţie unele aspecte considerate închise”.
Aşadar, cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a permite respectarea orientării formulate de preşedintele Jean-Claude Juncker la începutul mandatul său de a încheia MCV până la sfârşitul mandatului actualei Comisii.
Recomandările Comisiei Europene
Comisia Europeană a recomandat ieri României, în raportul privind MCV, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
De asemenea, Bruxelles-ul recomandă României suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi de revocare în curs care vizează procurori în funcţie.
Totodată, Comisia Europeană recomandă relansarea procesului de numire a procurorului-şef al DNA, care trebuie să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.
Raportul MCV mai recomandă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare şi să numească, în termen de trei luni, prin concurs, o nouă conducere a acestei instituţii. În plus, îndeamnă la respectarea avizelor negative ale CSM referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.
De asemenea, Comisia Europeană recomandă îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse la Codul penal şi Codului de procedură penală, precum şi relansarea procesului de revizuire a celor două coduri ţinând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE şi cu instrumentele internaţionale în materie de combatere a corupţiei, precum şi cu recomandările formulate în cadrul MCV şi cu avizul Comisiei de la Veneţia.
Comisia Europeană notează în concluziile raportului MCV că intrarea în vigoare a legilor modificate ale justiţiei, presiunea la adresa independenţei sistemului judiciar, în general, şi a DNA, în special, precum şi o serie de alte măsuri care subminează eforturile de combatere a corupţiei au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil.