Procurorii DIICOT au stabilit, pentru Cristian Borcea control judiciar pe o cauţiune de două milioane de lei, după ce acesta a fost audiat mai multe ore la sediul unităţii de parchet, în dosarul în care e vizat de spălare de bani şi evaziune fiscală
Procurorii DIICOT au efectuat, vineri, mai multe percheziţii domiciliiare, între care şi la casa lui Cristian Borcea, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani. Percheziţiile au avut loc în Bucureşti, Ilfov, Brăila şi Constanţa. Prejudiciul este de aproape 40 de milioane de lei.
Cristian Borcea a fost eliberat din închisoare în luna iulie, din Penitenciarul Jilava, după 4 ani şi 4 luni de închisoare, după ce magistraţii Tribunalului Ilfov au decis să-i admită cererea de eliberare condiţionată. El a ispăşit pedeapsa dispusă în dosarul transferurilor de jucători.
Cercetările efectuate de procurori au relevat faptul că grupul infracţional a acţionat coordonat în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, pe două circuite fictive de tranzacţionare dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale, şi spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne sau externe.
Grupul infracţional organizat a fost constituit de către mai mulţi bărbaţi, între care şi Cristian Borcea, fostul finanţator Dinamo, dar şi foşti şefi ai Rompetrol Group. Aceştia, prin intermediul societăţilor comerciale ce le deţineau au încheiat în scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzacţionare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care ulterior erau rulate succesiv “în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării şi în final al obţinerii sumelor respective.
În urma verificărilor efectuate de anchetatori a rezultat că societăţile comerciale controlate de către Burcă Vitalie, Dmitriy Grigoryev şi Sergey Vassilyev şi care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomăau facturat în mod fictiv anumite achiziţii şi prestări servicii şi către alte societăţi comerciale.